Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare visste inte att försenad årsredovisning var straffbart – döms för bokföringsbrott

En företagare i Malung-Sälens kommun upprättade företagets årsredovisning drygt ett år för sent. Nu döms han till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott.
Mannen har erkänt brott men uppgett att han inte visste att en försenad årsredovisning kunde innebära åtal.

Annons

En företagare i Malung-Sälens kommun upprättade företagets årsredovisning drygt ett år för sent. Nu döms han till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Barndiabetesdagen i Malung drog in runt 400 000: "Det blev verkligen över förväntan"

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Stor vinylguide och lista: Här är 16 eftertraktade skivor du faktiskt har en rimlig chans att hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 55-årsåldern och bosatt i Malung-Sälens kommun. Han har varit företrädare för ett företag med säte i hemkommunen. Mannen har dock inte avslutat företagets löpande bokföring med årsredovisning i tid utan årsredovisningen upprättades över ett år för sent. Åklagaren skrev i åtalet att detta fick till följd att "rörelsens ekonomiska resultat och ställning inte i huvudsak kunnat bedömas med ledning av bokföringen".

Mannen själv har erkänt brott. Han har berättat att han var fullt medveten om att årsredovisningen måste lämnas in men att han trodde att en annan person hade skött pappersarbetet och att han själv inte förstod att förseningen skulle kunna leda till åtal.

Mora tingsrätt anser att det står klart att mannen gjort ett medvetet val då han inte prioriterat årsredovisningen och att han därför inte kan frikännas från ansvar. Att han inte visste att en för sent upprättad årsredovisning innebär att man begår ett brott kan inte heller befria honom från straffrättsligt ansvar, anser tingsrätten.

Mora tingsrätt dömer mannen för bokföringsbrott. Han döms till villkorlig dom samt till att betala 40 dagsböter à 150 kronor, sammanlagt 6 000 kronor. Han ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för kostnaderna för sin försvarare.

Åklagaren hade även yrkat på att mannens företag skulle åläggas med en företagsbot om 50 000 kronor men detta ogillades av tingsrätten.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons