Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för grovt rattfylleri och olovlig körning

En man i 60-års åldern från Malung-Sälens kommun döms till två månaders fängelse för grovt rattfylleri och olovlig körning. Han är sedan tidigare dömd för grovt rattfylleri.

Annons

Mer läsning om du har Plus:

Trafikpolisens råd i snökaoset: "Fokusera och sänk hastigheten"

Tre personer begärs häktade för skottlossningen i Falun

Det var i september som mannen var ute och körde bil mitt på dagen. Han körde i cirka 15 kilometer i timmen och åkte runt i området på vägen mot Transtrand. Efter 1,5 kilometer stoppades han av polisen, och enligt honom själv var han ute för att leta efter sin bortsprungna hund. Han hade druckit öl och whisky, och var förvirrad när han hördes av polisen. Mannen sade sig inte ha sett några andra bilar än polisbilen, och upplevde inte att han utgjorde någon trafikfara.

Den dömde mannen stoppades av polis mitt på dagen.  Foto: Anna Eriksson/ScanpixBilden har ingenting med den aktuella domen att göra.

Analysresultatet visade att alkoholkoncentrationen i utandningsluften uppgick till 1,17 milligram per liter, vilket motsvarar en blodalkoholhalt på 2,34 promille. Det visade sig också att mannen saknade körkortsbehörighet.

Mannen har erkänt båda gärningarna. Han finns redan i brottsregistret från 2014 då han dömdes för grovt rattfylleri och dömdes till samhällstjänst.

Vid grovt rattfylleri är fängelsedom vanligt om alkoholkoncentrationen är 0,75 milligram per liter eller högre. Om alkoholhalten är så hög räcker vanligtvis inte samhällstjänst som "tillräckligt ingripande", då brukar man istället få skyddstillsyn och en särskild behandlingsplan med en längre institutionsvistelse. Mannen har dock sagt att han inte är i behov av stödinsatser. Då återstår för rätten att döma till fängelse. Rattfylleriet jämte den olovliga körningen och tidigare dom gjorde att fängelsevistelsen blir två månader. Han ska också betala den lagstadgade avgiften till brottsofferfonden och kostnaden för statens försvar.

Mer läsning

Annons