Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilförare döms för vårdslöshet och vållande till kroppsskada efter omkörningsolycka

Det var i januari förra året som olyckan inträffade strax söder om Malung på E16. Bilföraren, en man från Stockholm i 50-årsåldern, var på väg från Malung när han gjorde en omkörning och frontalkolliderade med en mötande bil.
I den bil han kolliderade med färdades tre män som alla tre fick skador. Mannen döms till dagsböter på totalt 45000 kronor och han ska dessutom betala advokatkostnader med 15000 kronor.

Annons

Olyckan inträffade den 29 januari 2017 och mannen och hans två passagerare var på väg från Sälen mot Stockholm. Under dagen var det mycket trafik på E16 och i höjd med Östra Utsjö påbörjade mannen en omkörning av framförvarande bil. Han hade inte observerat att på väg åt det andra hållet var det flera bilar på väg. Den mötande bilen blinkade med helljuset för att varsko bilförare från Stockholm om att han fanns där, men det hände inget och de två bilarna frontalkrockade med varandra.

I den mötande bilen färdades det tre män som samtliga skadades vid olyckan, de fick kroppsskador som inte är ringa, skriver domstolen i domen.

De fick skador i ryggar, benskador och revbensbrott.

Domstolen fastställer att 50-åringen genom oaktsamhet vållat olyckan och skadorna på personerna i den mötande bilen.

Mannen döms för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppskada. Påföljden bestäms till 90 dagsböter å 500 kronor, sammantaget 45000 kronor. Han ska dessutom stå för kostnaden av försvaret och ska återbetala 15000 kronor för det till staten. han ska utöver det betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Tingsrätten är inte den instans som tar ställning om han ska få sitt körkort återkallat efter denna händelse, det är en annan myndighet.

De tre männen i den mötande bilen var sjukskrivna en längre tid efter olyckan.

Mer läsning

Annons