Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berusad kvinna döms till fängelse för krock med sin husbil – skyller på okänd förare som försvann

En kvinna från Stockholm har dömts till två månaders fängelse för grovt rattfylleri samt obehörigt avvikande från trafikolycksplats.
Hon körde en husbil och kolliderade med en parkerad bil, när hon hade 2,75 promille alkohol i blodet.
Kvinnan har förnekat brott och skyllt på en okänd förare. Mora tingsrätt kallar förklaringen för en efterhandskonstruktion.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Allt fler dalabilar underkänns – Lista: Här är de 49 vanligaste felen vid besiktningen

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Villa och fjällstuga såldes för 7 miljoner kronor – här är de senaste fastighetsaffärerna i Dalarna

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömda kvinnan är i 50-årsåldern och bosatt i Stockholmsområdet.

Den 22 juli 2016 befann hon sig i Malung under Dansbandsveckan. En trafikolycka inträffade, men meningarna går isär om vem som satt bakom ratten.

Kvinnan har uppgett att hon satt på toaletten i sin husbil, när husbilen körde i väg. Bakom ratten satt en man som hon nyligen hade träffat men inte kände. Kvinnan har uppgett att hon sprang till förarsätet och försökte stoppa mannen från att köra i väg med husbilen men då fick en smäll av hans armbåge och föll till golvet.

Strax efteråt stannade husbilen och mannen försvann. Då kom det fram en annan man och anklagade kvinnan för att ha orsakat en trafikolycka och kört på en stillastående bil. Kvinnan nekar dock till att ha kört bilen. Vid ett alkoholtest efter händelsen hade kvinnan 2,33 promille alkohol i blodet.

Kvinnans sambo har vittnat om att han gav nyckeln till husbilen till en okänd man, som skulle gå för att hämta mer öl. Sedan såg han att husbilen körde i väg och att den okände mannen sprang från platsen, men han såg inte om mannen kom från husbilen eller ej.

Mora tingsrätt har dömt en kvinna från Stockholm till två månaders fängelse för grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Brotten begicks i Malung i juli 2016. Kvinnan förnekar brott och skyller på en okänd förare, en förklaring som tingsrätten inte köper.

Mora tingsrätt har även hört ett par vittnen som såg kollisionen. Ett av vittnena har beskrivit föraren av husbilen, en beskrivning som stämmer in på kvinnan. Vittnet såg ingen annan person lämna husbilen. Ett annat vittne har sett att föraren var en kvinna och inte en man och han såg sedan hur kvinnan lämnade förarsätet och gick ut genom passagerardörren.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan har en version av händelseförloppet och de båda vittnena en annan. Dessutom anser tingsrätten att det är märkligt att kvinnan och hennes sambo inte har nämnt den okände mannen, som potentiell förare, förrän under huvudförhandlingarna. Denne okände man borde vara så pass central i händelsen att han borde ha dykt upp i de tidigaste förhören med paret, anser tingsrätten.

Därför anser tingsrätten att parets uppgifter om den okände mannen är en efterhandskonstruktion som inte är trovärdig och därmed står det klart att kvinnan är skyldig till brotten.

Mora tingsrätt dömer kvinnan till två månaders fängelse för grovt rattfylleri samt obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Hon ska även betala 13 702 kronor i skadestånd till företaget som ägde bilen som hon körde på samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons