Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten i Dalarna fortsätter minska

Arbetsförmedlingen presenterade på torsdagen månadsstatistik för december, och siffrorna visar att arbetslösheten i länet och i hela landet fortsätter minska.

Annons

I december var  9 436 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen i Dalarna, vilket motsvarar 7,1 procent av arbetskraften. Det är en minskning med 758 personer jämfört med samma period året innan, då 7,7 procent var inskrivna.

När det gäller ungdomsarbetslösheten så var 1 546 av ungdomarna i åldern 18-24 år i länet, vilket är 12,1 procent, inskrivna som arbetslösa i december. Även det är en minskning jämfört med förra året med 214 personer.

I december varslades 11 personer om uppsägning i länet, vilken är en kraftig minskning jämfört med december 2016 då hela 70 personer varslades om uppsägning.

Arbetslösheten i länet fortsätter minska, visar Arbetsförmedlingens månadsstatistik för december. Foto: Jessica Gow / TT

Statistiken för hela landet visar på samma trend som i Dalarna. Vid slutet av året var 366 000 personer i landet arbetslösa, vilket är 6 000 färre än året innan.

Statistiken visar också att extratjänsterna, som är till för nyanlända och arbetslösa, har tagit fast och att 11 168 personer i landet i december hade en extratjänst. Extratjänsterna har främst skapats inom vården och skolan där det är brist på arbetskraft.

Läs också [+]: Borlänge kommun inrättar 120 extratjänster – "kvalitén ska höjas"

- Det är glädjande att så många arbetsgivare anställt med extratjänster och att hälften av extratjänsterna går till kvinnor. Vi ser att den här typen av insatser riktade till grupper som står långt från arbetsmarknaden är viktiga och ger resultat, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Även under hösten minskade antalet arbetslösa i länet. I december kom Arbetsförmedlingen med en prognos som sa att man tror att Arbetslösheten i Dalarna kommer stanna vid sju procent 2018.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons