Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malta- mycket mer än schlager

/
 • De lokala bussarna är det bästa sättet att resa runt med. Det finns busskort för en, tre, fem eller sju dagar. Ett dagskort kostar till exempel 33 kronor och man köper det av chauffören.
 • På södra Malta ligger fiskebyn Marsaxlokk. Här är kajen kantad av de färggranna båtarna
 • Gozo är ett härligt grönskande lapptäcke. Till Gozo tar man sig med färja som tar cirka 20 minuter från huvudön. En resa tur och retur kostar ungefär 45 kronor.
 • Malta är ett land med korta avstånd. Från Vallettas gränder ser man lätt över till de tre städerna Vittoriosa, Senglea och Cospicua.

Annons

Malta är en tiondel så stort som Gotland. Landet är känt bland annat för sin honung, som också gett landets dess namn eftersom grekiskans namn för honung, meli, ligger till grund för namnet.

På Malta behöver man inte känna sig vilsen någon längre stund. De vänliga malteserna förklarar och visar gärna var man är och hur man kommer dit man ska. Och eftersom engelskan är ett av landets två nationella språk så gör man sig lätt förstådd.

Man tar sig lättast och billigast runt med lokalbuss. En busstur varar sällan längre än 1,5 timme, om man lyckas undvika trafikstockning vill säga. Malteserna har många bilar. Landet sägs vara det biltätaste i EU med 49 bilar på 100 invånare.

Till huvudstaden Valletta tar det cirka 30 minuter med buss om man bor på norra sidan av huvudön. Resan kostar strax under 10 kronor. Det finns busskort att köpa. Det lönar sig om man åker mer än tre turer per dag.

I sandstensfärgade Valletta finns fort, borgar och andra vackra byggnader. Var man än tittar så kikar ett kyrktorn upp. Och det är inte så konstigt eftersom det på Maltas finns drygt 365 katolska kyrkor.

För den som vill shoppa så kryllar det av souvenirbutiker längs huvudgatan. Butikerna, som är anpassade efter vad man tror att turisterna vill ha, har inte ett så varierat utbud. Inhemska produkter som smycken, glas och textilier samt en hel massa krimskrams finns.

Priserna ligger på en nivå strax under vår. För billigare och mer intressant shopping ska man bege sig ut i myllret av Vallettas många, små och trånga gator.

Det finns två marknadsplatser. Den största ligger i närheten av busstationen och är öppen på söndagsförmiddagarna. De andra veckodagarna hittar man en mindre marknad på Merchants street.

Man ser inte var städerna på Malta börjar och slutar. En stad går in i en annan. Ett exempel på Maltas närhet är den gamla huvudstaden Mdina. Innanför murarna ligger den tysta, muromgärdade Mdina, utanför murarna ligger en annan stad, förstaden Rabat.

Mdina kallas inte den tysta staden för intet. I gränderna kan man lätt strosa runt och njuta av lugnet. Här är Black Sabbath och Ozzy inristat på en stenvägg det närmaste högljuddhet man kommer.

Strax utanför Mdina finns en hantverksby där du kan se föremålen du handlar tillverkas, bland annat: glas, keramik, ull, filigram och slipning av stenar.

Gillar man att handla kan man också bege sig till söndagsmarknaden i fiskebyn Marsaxlokk. Här kan man strosa runt bland stånden, göra fynd och beskåda de vackert målade båtarna som är starkt förknippade med landet.

Malta består av flera öar, varav endast tre är bebodda. Den nordligaste av dem är Gozo. Ön är bördigare och kanske mer pittoresk än huvudön. Och öborna är i första hand gozianer, i andra hand malteser.

På Gozo tillverkas mycket ull och här kan man köpa en handstickad tröja för under hundralappen.

När vädret tillåter finns också fina dyk- och snorkelplatser längs med Gozos kust.

Från citadellet i öns största stad, Victoria, får man en härlig utsikt över öns grönskande lapptäcke.

Fakta: Resetips

 • Landet har vänstertrafik så se upp i trafiken. Speciellt när du ska korsa gatan.
 • Tänk på siestan i din reseplanering. Mellan klockan 13 och 16 är många butiker stängda.
 • Håll koll på din bussbiljett. Det är ofta kontroll av biljetter på bussen.
 • Det kan vara bra att inte vara ute i sista minuten till lokalbussen. Bussarna går inte alltid efter tidtabell, det kan hända att de åker tidigare än vad tidtabellen säger.
 • Busskort köpta på Malta gäller inte på Gozo.
 • Gatuskyltarna är ofta både på engelska och maltesiska. Kartorna visar oftast gatunamnen på antingen det ena eller andra sättet.
 • Lokala produkter att ta med sig hem: Glas, filigram, honung, nougat, ullkläder och vin till exempel.

Fakta: Malta

 • Huvudstad: Valletta.
 • Antal invånare: Ungefär 400 000.
 • Officiellt språk: Maltesiska och engelska. Maltesiska är en blandning av engelska, italienska och arabiska.
 • Religion: 98 procent av befolkningen är romersk-katolsk.
 • Valuta: Maltesiska lira. 1 MTL = cirka 22 SEK. Från och med januari 2008 införs euro.
 • Ligger: I Medelhavet, cirka 90 kilometer söder om Sicilien.
 • Tidsskillnad: 0 tim.
 • Flygtid: Cirka fyra timmar med direktflyg.
 • Visum: Visum krävs normalt sett inte.
 • Malta och schlagern: Malta är ett väldigt schlagerintresserat land. Det gjorde debut i Eurovisionsschlagerfestivalen 1971 och har kommit tvåa två gånger och trea en gång. När Fabrizio Faniello med låten I Do placerade sig sist i 2006 års schlagerfinal blev alla malteser väldigt besvikna.

Mer läsning

Annons