Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malmfynd - under kyrkan

Annons

Den här veckan är det tänkt att Bert-Ove Johansson ska få svar på om malmhalten är hög nog för att brytningsarbetet ska inledas.

Skulle det visa sig att malmhalten i berget är tillräckligt hög kommer bolaget att bryta malm på en nivå som ligger cirka 600 meter under kyrkan.

Den nya malmfyndigheten är resultatet av något som kan beskrivas som ett rent detektivarbete.

- Vi borrade jäms med malm-ådern, det är egentligen tvärs emot vad man ska göra, säger geologen Erik Lundström.

Regeln är annars att borrningarna utförs vinkelrätt in mot den förmodade malmådern. Det hade varit omöjligt att få fram indikationen på malm i området vid kyrkan, Finnhyttan, utan att använda sig av så kallade geofysiska hjälpmedel.

Vissa malmavsnitt i berget innehåller elektromagnetiska strömmar. Med hjälp av elektromagnetisk utrustning kan gruvbolaget fånga upp dessa elektromagnetiska strömmar i berget.

- Vi tittade på värdena från den geofysiska mätningen och fick fram ett längdsnitt där vi fann något som var elektriskt ledande, säger Lundström.

En halv miljon kronor är satsade i arbetet med att leta efter malm i Finnhyttan. Det ovanliga tillvägagångssättet har gjort att det varit svårt att att få fram pengarna. Mycket tyder dock på att satsningen kan löna sig.

- Att leta malm är som att leta en nål i en höstack, säger Bert-Ove Johansson.

De två senaste fyndigheterna i Garpenberg är Kaspersbo och Gransjön där bolaget bryter malm sedan två år tillbaka.

- Gransjön ser mycket lovande ut, säger Johansson.

I framtiden har bolaget tänkt sammanlänka den Norra och Södra gruvan med varandra under jord. Som läget ser ut i dag kan Boliden mineral fortsätta att bryta malm i Södra gruvan fram till år 2004, sedan är det slut i den delen.

Sammanlänkningen med Norra gruvan gör det möjligt att hitta nya fyndigheter, något som erfarenheter visar är möjligt. Då kan bolaget också nyttja sin nuvarande infrastruktur.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons