Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin vill jobba för djurens rätt

Annons

Malin valdes in i partistyrelsen vid miljöpartiets kongress för ett par veckor sedan. En partistyrelse som spårkröret Peter Eriksson nu skrivit ett uppmärksammat brev till.

Bland annat pekar han på några beslut vid den senaste kongressen, som han tror att allmänheten kan uppfatta som flummiga och konstiga. Han nämner bland annat kongressens beslut om att jobba för att förbjuda djur på cirkus och att verka för en medborgarlön och ett samhälle utan ränta.

Malin Björns tycker dock att det är bra beslut som kongressen tagit i dessa fall.

- Förslaget om att förbjuda djur på cirkus tycker jag är jättebra. Jag tycker det är fel att i kommersiellt syfte använda sig av djur som inte har någon möjlighet att svara för sig själva.

- När det gäller medborgarlön är det en bra vision. Det är inte realistiskt att införa detta om ett eller ens fem år. Men på sikt är det en bra vision och visioner ska vi vara rädda om.

Hon tycker inte att språkrör Erikssons brev behöver vålla sådan stor uppståndelse.

- Det är ett internt brev, och en intern debatt har vi alltid. Miljöpartiet har alltid varit radikalt och kommit med nya idéer. Många som anser förslagen stolliga förstår inte bakgrunden till förslagen. Om man sätter sig in i förslagen kan man förstå argumenten, även om man inte tycker att vissa förslag är bra.

Malin Björns bor sedan ett år tillbaka i Malmö, och ingår i styrelsen i miljöpartiet i Malmö. Hon lämnade Falun 1998, för studier i Örebro och Uppsala.

Men hennes politiska engagemang började i Falun.

- Ja, absolut. Jag hade inspirerande lärare på Lugnetgymnasiet, som gjorde att jag såg hur allt hängde ihop. När jag sedan utbildade mig till kulturgeograf fick jag mer sakliga argument för att gå med i miljöpartiet, som alltid legat mig varmt om hjärtat.

Än har hon inte fått något politiskt ansvarsområde i partistyrelsen, men hon har sina förhoppningar:

- Djurrättsfrågor, frågor som rör jämställdhet, trafik, och asyl och integration. Jag hoppas mycket på djurrätt.

Förutom sina studier har hon jobbat inom vården, som forskningsassistent på Dalarnas forskningsråd och haft en partipolitisk tjänst inom miljöpartiet i Örebro.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons