Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktskifte väntar i Ukraina

Annons

Ukrainas nästa premiärminister efter valet i september heter Julia Tymosjenko _ åtminstone om den senaste opinionsmätningen får råda.

Enligt den mätning som Taras Sjevjtenko-institutet i Kiev presenterade på torsdagen får det mer västvänliga blocket 37,6 procent av stödet, mot 31,0 för den nuvarande regeringskoalitionen, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Mätningen är en av de första som visar på ett försteg för president Viktor Jusjtjenkos parti Vårt Ukraina och Julia Tymosjenkos partiblock, Bjut.

Största parti är visserligen fortfarande premiärminister Viktor Janukovytjs Regionernas parti, med stöd av 27,8 procent av de tillfrågade. Kommunistpartiet tycks dock bli det enda av de övriga partierna i Janukovytjs koalition som klarar treprocentsspärren.

Bjut stöds enligt mätningen av 26,5 procent mot 11,1 procent för Vårt Ukraina. De två partierna har sedan tidigare enats om att premiärministerposten ska hamna hos det av partierna som blir störst, om de tillsammans vinner valet den 30 september.

Tymosjenko blev premiärminister efter Jusjtjenkos seger i presidentvalet i december 2004, men avgick redan i september 2005, sedan samarbetet i deras gemensamma förra oppositionsallians brutit samman.

TT

Mer läsning

Annons