Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktskifte i kommunen

Annons

För första gången någonsin är kvinnorna i majoritet i Gagnefs kommunstyrelse.

Dessutom är medelåldern lägre än på mycket länge, sannolikt den lägsta någonsin.

-Det är bra med en jämn könsfördelning och bra att ledamöterna representerar många åldersgrupper. Det är en styrka inför framtiden att kommunens politiker är engagerade i och tar del av samhällsservicen på alla plan, från barn- till äldreomsorgen, tycker kommunalrådet Anders Ahlgren (c), som med sina 54 år är sitt partis ålderman i kommunstyrelsen.

Äldst av ledamöterna är Irma Rönnbäck (m), som fyllt 68 år.

-Det är bra med en jämn könsfördelning eftersom kvinnor och män tänker lite olika och därmed kompletterar varandra. Många gånger ser vi på problem från olika håll och kan därmed hitta olika lösningar.

- Med risk för att beskyllas för att vara gammaldags vill jag hävda att vi kvinnor oftare tänker på barn och ungdomar. Jag tycker att det är viktigt att vi, som förtroendevalda, tar hänsyn till hur besluten påverkar barnens situation. Det är vi också skyldiga till, enligt FN:s barnkonvention, men förtroendevalda män kan ofta prioritera så kallade hårda frågor, säger Irma Rönnbäck.

Anki Enevoldsen (c) 41 år, håller med om att kvinnor och män generellt tänker lite olika och berättar att det finns undersökningar som visar att grupper,exempelvis företagsstyrelser,med en jämn könsfördelning når större framgångar än grupper där könsfödelningen är sned.

-Hälften av kommunens invånare är kvinnor det återspeglas nu i kommunstyrelsens sammansättning. Det breddar demokratin och gör oss bättre rustade att ta beslut som tar hänsyn till kommunens samtliga invånare, anser Anders Ahlgren.

Han är också glad över att det skett en ordentlig föryngring inom centerleden.

-Myten om att ungdomar inte är intresserade av politik, verkar vara bara just en myt. Min erfarenhet är att ungdomarna visst vill vara med och påverka och på ett positivt sätt förändra eller utveckla samhället, säger han.

Även i ett vidare kommunalt perspektiv är han nöjd med köns- och åldersfördelningen bland kommunens förtroendevalda:

-Det känns bra att våra politikers arbete bygger på intresse, engagemang och kunskap. Att, för att ta ett exempel, barn- och utbildningsnämndens ordförande (Anders Bengtsson (kd). Reds anm) har egna barn i skolåldern känns mycket bra.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons