Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktkampen fortsätter i Ecuador

Annons

Ecuadors president Rafael Correa stärker sitt grepp om makten efter att en majoritet i kongressen avsatt samtliga domare i landets högsta domstol.

Domstolen återinsatte i måndags 52 oppositionspolitiker som tvingats lämna sina platser i kongressen sedan de försökt stoppa en folkomröstning om grundlagsändringar.

Kongressen hämnades på tisdagen med att avsätta domarna.

Correa skickade också ut polis för att hindra oppositionspolitikerna från att återvända till kongressen.

Maktkampen började förra månaden när vänsterpresidenten ville genomföra en folkomröstning om att ändra författningen. Över 50 av 100 ledamöter motsatte sig hans planer, vilket ledde till att en domstol fattade beslut om att de måste lämna sina platser. Deras ersättare gav sedan presidenten majoritet i den lagstiftande församlingen. Vid en omröstning förra veckan godkände 82 procent av ledamöterna valet av en kommitté som ska skriva en ny författning.

Med den nya författningen hoppas Correa att de politiska partiernas makt ska minska.

Presidentens förslag om att låta skriva en ny författning har vunnit starkt stöd i en folkomröstning. Enligt slutresultatet sade 81,7 procent ja till att en konstituerande "medborgarförsamling" tillsätts för att ge Ecuador en ny grundlag.

Elva ecuadorianska oppositionspolitiker anlände till Bogota i Colombia sent på tisdagen och begärde asyl sedan statsåklagaren beordrat att de skulle gripas för uppvigling, sade kongressledamoten Gloria Gallardo.

Hon sade att ytterligare fyra oppositionspolitiker väntades följa efter dem till Bogota. De tillhör en grupp på 24 politiker som åklagaren Elsa Moreno anklagat för uppvigling "för att resa sig mot regeringen, vägra erkänna konstitutionen och för att hindra ett möte i kongressen".

TT

Mer läsning

Annons