Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktkamp ska lösas med exil

Annons

Den militärstödda regeringen i Bangladesh försöker göra sig kvitt både landets förra premiärminister Khaleda Zia och oppositionsledaren Hasina Wajed.

På söndagen utfärdades en arresteringsorder för oppositionsledaren samtidigt som man försökte skicka hennes mångåriga rival i exil i Saudiarabien.

De båda och deras anhängare ges skulden för åratal av maktkamp och korruption som förlamat de styrande organen. Just nu styrs landet av en övergångsregering som stöder sig på undantagslagar.

Försöket att sända Zia ur landet stötte på patrull när hennes anhängare på juridiska grunder motsatte sig regeringens agerande. Ett flygplan stod redan färdigt för avresan på söndagen, då en domstol enligt Zia-jurister begärde att regeringen ska förklara varför hon sitter i husarrest. Svaret ska avges inom fem dagar och hon kommer knappast att lämna landet dessförinnan.

Hasina Waled befinner sig redan utomlands. Hon hindrades från att kliva på ett plan i London, där hon befunnit sig på semester. British Airways motiverade sitt agerande med att luftfartsmyndigheten i Bangladesh gett flygbolag besked om att hon inte kommer att släppas in i landet.

Under Hasina Wajeds frånvaro har emellertid mordanklagelser mot henne lagts fram i det bangladeshiska rättsväsendet. Hon anklagas för fyra demonstranters död; de slogs ihjäl av anhöngare till hennes parti i samband med politiska protester i höstas.

Övergångsregeringen har lovat hålla val senast i slutet av 2008 och försöker tills dess rensa upp i det politiska träsket. Medlemmar av båda de stora politiska partierna har gripits misstänkta för korruption.

TT

Mer läsning

Annons