Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktigt fackeltåg i protest

Annons

De 500 facklorna som LO hade skaffat tog snabbt slut. Så det blev ett mäktigt fackeltåg som sträckte sig längs hela Stationsgatan, för att ringla sig runt centrum och till slut landa på Sveatorget.

- Maffigt. Men det har varit en stor uppställning mot det här förslaget i hela landet, så egentligen är jag inte överraskad, sa Leif Håkansson, LO:s tredje vice ordförande, som var huvudtalare på Sveatorget.

Men spelar det egentligen någon roll? Kommer regeringen att ändra sig?

- Det spelar en oerhört stor roll, även om regeringen inte ändrar sig. Ingen ska efteråt komma att säga att vi inte gett uttryck för vad vi tycker.

Enligt Håkansson är det här en fråga för alla, inte bara de som är arbetslösa eller riskerar att bli arbetslösa.

- Alla kan bli arbetslösa. Men även de som får behålla sina jobb drabbas av sämre a-kassa. Det leder nämligen på minskat tryck på löneökningar, låglönejobb och en större svart arbetsmarknad.

Angelica Beyer jobbar på socialförvaltningen i Falun. I går tog hon med sig sonen Marius och åkte till Borlänge för att delta i fackeltåget och manifestationen mot försämrad a-kassa.

- Själv är jag inte direkt orolig för att bli arbetslös. Men det här handlar om så mycket mer. Detta är första steget i att försämra trygghetssystemen, det är jag övertygad om. Det skapar otrygghet, minskar rörligheten på arbetsmarknaden, leder till sämre stämning på arbetsplatserna, och slår mot de svagaste. Jag tror att färre pappor kommer att ta ut pappadagar med sämre ersättning, vilket leder till sämre jämställdhet.

För Niclas Sjöström,som går en kurs i Brunsvik, var det självklart att åka till Borlänge och delta i fackeltåget:

- Jo, det kan man lugnt påstå. Det företag där jag jobbar, Fagerhult belysning i Örnsköldsvik, kommer nästa vecka att fatta beslut om att lägga ned en enhet. Jag är själv på väg att förlora jobbet.

Bakgrunden till demonstrationen, eller manifestationen som LO-distriktets ordförande K-G Hammarberg föredrog att kalla den, är förstås regeringens förslag om förändringar i a-kassa. Till en b-kassa, som LO Dalarna kallar den.

Men det blir ju sänkta skatter och regeringen lovar fler jobb. Är inte det bra, då?

- Först får man i så fall se till att skaffa fler jobb. Det här förslaget slår hårt mot studenter, sjuka och arbetslösa. Det kommer att leda till en hård press på kommunernas socialkontor.

Den 14 december kommer en stor manifestation att äga rum i Stockholm.

- Redan har vi klart med tio bussar från Dalarna, alltså över 500 personer. Jag hoppas vi blir ännu fler, säger Hammarberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons