Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Maktfullkomligheten är stor i Ludvika kommun"

Annons

I gårdagens tidning avslöjades att Björnbiografer fått besittningsrätten till biografen Star och att Nautilus om nio månader har besittningsrätten till gymen i Sporthallen och badhuset i Grängesberg.

Det innebär att om kommunen efter avtalstidens utgång inte kan byta leverantör annat än med att erbjuda hyresgästen en likvärdig lokal eller att köpa sig fri.

I många andra svenska kommuner avtalas besittningsskyddet bort på en särskild blankett. Hyresnämnden har till och med blankett och regler kring detta på Hyresnämndens hemsida.

Om kommunen så önskar och innan niomånadersregeln träder in med Nautilus så kan kommunen fortfarande avtala bort besittningsskyddet med Nautilus men det förutsätter att hyresnämnden i Gävle godkänner detta.

Håkan Frank (m) som är oppositionsledare i kultur- och fritidsnämnden är upprörd över att nämnden inte informerats om besittningsrätten.

- Men det är så mycket som gått fel i denna hastiga affär. Vi har inte varit med när hyresavtalen tecknats och det hade varit en fördel om kommunen i vart fall förhandlat bort besittningsrätten.

- Uppgörelsen med Björnbiografer var vi från oppositionen också mycket kritiska till och det skedde ingen upphandling i det fallet heller.

- Vi ifrågasatte hela upplägget med att bygga en ny bio för tio miljoner och ville i stället ha utrett en rust av den gamla Sagabiografen. Kommunen behöver en biograf men inte till vilket pris som helst, säger Håkan Frank (m).

På måndag möts kultur- och fritidsnämnden för att svara på frågorna från länsrätten som tills vidare blockerar en slutuppgörelse med Nautilus.

- Vi från oppositionen får då syna avtalsförslaget, vi har bara sett utkast tidigare. Jag har ingen aning om vilken linje kommunen väljer men jag har svårt att se hur kommunen ska kunna slingra sig ur avtalet med Nautilus om majoriteten vill fullfölja den.

- Maktfullkomligheten är stor i Ludvika kommun, säger Frank.

Ludvika kommun har beslutat sig före att anlita jur. kand Mats Sörsten vid advokatfirman Glim-stedt i Falun. Han är specialiserad på förvaltnings- och kommunalrätt samt offentlig upphandling och kommer att driva kommunens talan efter att Nautilus konkurrent Njoy överklagat affären.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons