Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majstångsresningen i Vinäs fyllde 100 år

Annons

Fast enligt uppgift var det 1905 en träkubbe som stagade stången, som under de första åren hade en annan placering. Den stod enligt uppgift fem-sex meter närmare Mora och den flyttades under 1950-talet till nuvarande plats.

Som på många andra platser står stången i Vinäs mitt i vägen. Det var ju inga problem under hästskjutsarnas tid. Nu kan det tyckas lite mera märkligt.

I alla fall berättade historiekunniga i Vinäs att fram till slutet av 1950-talet firades midsommaren på midsommarafton även här i byn. Därefter har stången alltid gått till väders på midsommardagen.

Vid tioårsjubileet 1915 var det redaktör Anders Pers som högtidstalade. Han som var upphovsman till Vasaloppets tillkomst.

När de 100 åren firades, var det Erik Olsson som fick äran att högtidstala och det gjorde han sedan hela högtiden blåsts in med fanfar på näverlur.

Sedan det nygifta paret Anders och Åsa Böhlmark satt vimpeln på plats i stångens topp, kunde stången gå till väders, allt utan någon dramatik.

Annat var det 1999 då stången gick av när den skulle lyftas på plats.

Musikanterna spelade och eftersom det inte går att dansa kring en stång som står på den allmänna vägen, har Vinäs även en liten stång som för övrigt har funnits i jämt tio år.

Med musik och den lilla stången i täten går man i procession till Bärsgard där midsommardansen sker både för gammal och ung.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons