Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magisk start när kylan uteblev i årets Nattvasa

Artikel 59 av 89
Vasaloppet2018
Visa alla artiklar

Kylan uteblev, men inte de startande. Visserligen skrämdes väldigt många av det kalla vädret. Inte ens häften av de anmälda lagen paren fullföljde loppet. Först i mål var skidskytteduon Christofer Eriksson och Oskar Brandt, som åkte för Försvarsmakten.

Annons
Starten i den andra Nattvasan.

Det var klassiskt myller av skidåkare, men också en magisk stämning när uppåt tusen pannlampor släcktes fem minuter före start, för att sedan tändas när det var en minut kvar.

Farhågorna om kyla och kortat lopp slog inte in. Det blev en underbar kväll med knappt tio minusgrader när det var dags för start.

Starten av den andra Nattvasan.
Starten Nattvasan

1500 par var anmälda, men enligt SVT kom bara 907 till start, alltså 1814 åkare.

– Jag kan tänka mig att det stora frånfallet av startande par kan bero på den kyla som varit de senaste dagarna, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

– Det är lite synd för nu är det perfekta förhållanden för skidåkning med fina spår för de somvill ka klassiskt och åtta-nio minusgrader samt fullmåne, säger Tommy, där han står i Evertsberg och följer loppet.

Och om Vasaloppets traditionella starter är något speciellt så är starten av Nattvasan än mer speciell. Till tonerna av Marit Bergmans specialskrivna hyllning, "Blåa blåa bergen" och sedan Orsa spelmäns Koppången, mer magiskt kunde det inte bli i mörkret, där månen också lyckades bryta igenom de tunna molnen.

Carina Johansson och Jenny Gotthardsson, Hedemora blev sist iväg sedan de glömt tidtagningschipet som de här får hjälp med.

Fast för duon Carina Johansson och Jenny Gotthardsson från Hedemora blev det problem i starten. Chipet hade glömts och de två fick vända åter och Carina fick springa upp och ordna ett chip. Sist av alla kom de iväg tio minuter efter de övriga.

– Synd, vi hade ju kommit iväg så bra, men det var bara att vända tillbaka, suckade Jenny medan Carina löpte efter det saknade chipet.

– Vi kommer nog ikapp de sista på myrarna, hoppades Jenny.

Nio mils färd till målet i Mora väntade sedan och de två hedemoratjejerna plockade par efter par för att fullfölja loppet på drygt tio timmar som lag 539 i mål.

Först i mål var skidskytteduon Christofer Eriksson och Oskar Brandt, som åkte för Försvarsmakten

Först i mål var skidskytteduon Christofer Eriksson och Oskar Brandt, som åkte för Försvarsmakten. De åkte på 4.28.16 och var tre minuter före Staffan Larsson och Toni Kinnunen, som var tvåa i mål.

– Det här var rejält slitsamt och speciellt på slutet när det blev kallare och glidet började kärva, summerade Oskar Brandt loppet.

Staffan Larsson och Toni Kinnunen, som var tvåa i mål

När sista paret, team Unopaj från Solna korsade mållinjen var det redan ljus strax efter klockan halv sju på lördagsmorgonen.

Starten Nattvasan
Starten av den andra Nattvasan.
Över myrarna före Smågan, ett lång pärlband.
Månen mötte vid Versjöarna.
Smågan i mörker , men med välkomnande eldar och dricka.
Lars Målargården och Mathias Jones i Smågan och fortfarande pigga och njöt av färden, men ett av många lag som nöjde sig med att åka till Evertsberg.
Träd som målas med lysande färger mellan Smågan och Mångsbodarna.
Genom Risberg.
Hejaklack med Kalle Grubb i spetsen i Risberg.
Vintermiljö i Risberg.
Utförskörning mot kontrollen i Risberg.
Eldar mötte och värmde i Evertsberg.
En pannkaka och nyladdade batterier i Evertsberg.
Värmande eldar i Evertsberg.
I Öppet spår gick strömmen i Evertsberg, men trots mörker fanns både värmande eldar och ström när Nattvasans deltagare passerade.
Alla artiklar i
Vasaloppet2018

Bilder från söndagens Öppet Spår

Annons