Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mackägare trotsar nej till ensamjobb

Annons

Konkurrensen blir snedvriden när vi inte får ha nattöppet som i övriga landet, hävdar mackföreståndare i Skåne. Fyra bensinstationer vägrar följa Arbetsmiljöverkets förbud mot ensamarbete på natten.

Av i nuläget nära 30 skånska bensinstationer som förbjudits att ha ensamarbetare om natten, har fyra trotsat förbudet. Arbetsmiljöverkets vite om 50|000 kronor får det att kosta att sätta ned foten, konstaterar Björn Olsson i Staffanstorp som driver en av de förbudsbelagda stationerna.

Hans mack är dygnet runt-öppen och ska enligt beslutet ha dubbelbemanning mellan klockan 22 och 05. Annars ska nattlucka installeras som ensamarbetaren kan serva kunderna genom.

Det är ett krav som Olsson skulle finna sig i om det riktades mot alla landets bensinstationer och övriga näringsgrenar med. Varför är det okej att nattjobba ensam i korvkiosk eller taxi, men inte på en välbevakad mack som aldrig utsatts för brott? undrar han.

Det är det geografiska läget som till stor del styr hur verket riskbedömer en mack, samt underlag från lokal polis.

Enligt Svensk Bensinhandels säkerhetsansvarige, Robert Dimmlich, tolkar skånska arbetsmiljöinspektörer lagen på sitt sätt, vilket lett till att samtliga nattöppna mackar som inspekterats fått förbud mot ensamarbetare. Men varje stations säkerhet måste bedömas individuellt, anser Dimmlich. Om det finns en dokumenterad hotbild på en mack ställer sig branschen bakom ett förbud mot ensamma nattarbetare på just den macken.

Enligt departementets pressekreterare Mårten Wennberg är ett svar på branschens synpunkter på gång.

TT

Mer läsning

Annons