Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

m vill sänka skatten till EU-nivå

Annons

Moderaterna vill sänka skatten till samma nivå som jämförbara EU-länder.

Det framgår av det förslag till nytt handlingsprogram som skickades ut på remiss i dag.

Programmet har fått titeln "Vår tids arbetarparti" och lyfter bland annat fram miljöpolitik och jämställdhet.

När det gäller moderaternas gamla paradfråga om lägre skatt står att det "på längre sikt inte är rimligt att det svenska skattetrycket ligger på en betydligt högre nivå än andra jämförbara länder i Europa. Därför vill vi gradvis sänka skatterna tills nivån motsvarar den i dessa länder". Förmögenhetsskatten och värnskatten ska avskaffas, enligt programmet.

När det gäller energipolitiken så vill partiet, enligt förslaget, ge kärnkraften möjlighet att utvecklas. Samtidigt ska kraft läggas ned på att få fram ännu mer miljövänliga sätt att producera energi på.

Programmet, som arbetats fram av en arbetsgrupp ledd av försvarsminister Mikael Odenberg, ska nu ut på remiss i partiorganisationen. Där står bland annat också att en statligt garanterad omsorgsgaranti ska införas som ger äldre i hela landet samma möjligheter och att sjukhusvården ska ha en statligt finansiering och landstingsskatten avskaffas.

Skolplikt ska enligt programmet införas från sex års ålder.

Moderaterna ska också arbeta för att riksdags- och kommunalval hålls olika år, samt att valen äger rum på våren i stället för på hösten. Antalet riksdagsledamöter anses vara för stort och föreslås bantas från 349 till 249.

Enligt programförslaget så ska Sverige vara medlem i Nato, med tillägget att ett sådant medlemskap förutsätter ett brett folkligt stöd.

Moderaterna ska också verka för att Sverige, på sikt och med respekt för medborgarnas åsikter, återigen tar ställning till om valutan euron ska införas.

TT

Mer läsning

Annons