Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M lovar fler kvinnliga kandidater

Annons

Moderaterna lovar fler kvinnliga kandidater i valet 2010.

Orsaken är att betydligt färre kvinnor än män röstar på partiet.

Valet 2006 var det mest framgångsrika valet för moderaterna under efterkrigstiden. Men partiets eftervalsanalys, som presenterades på onsdagen, pekade även på svagheter i valresultatet, som i riksdagsvalet var 26,2 procent.

Ett problem för moderaterna är att de kvinnliga väljarna är betydligt färre än de manliga. Skillnaden är åtta procentenheter.

Någon klar analys av varför kvinnor, framförallt offentliganställda, är skeptiska till moderaterna finns inte. Cederschiöld har en teori och det är att partiföreträdare sällan visar engagemang i jämställdhetsfrågor. Han vill se fler moderater som visar att de verkligen är "förbannade" över omotiverade löneskillnader.

Partisekreteraren Per Schlingmann anser att partiet har en politik som borde locka fler kvinnor. Familjepolitiken har blivit tydligare och innehåller bland annat än förslag för att få fler män att ta pappaledigt. Politiken för att få ned arbetslösheten och utanförskapet gynnar också framför allt kvinnor, enligt Schlingmann. Han pekar också på att partiet satsar mer pengar på den offentliga sektorn, till exempel vården och omsorgen, där många kvinnor arbetar.

Han lovar också att partiets kandidater till valet 2010 bättre ska spegla befolkningen i stort. Det innebär bland annat fler med utländsk bakgrund och fler kvinnor.

De handlar både om att få fram fler kvinnliga kandidater i allmänhet, men också att se till att fler kvinnor toppar valsedlarna.

Schlingmann tror också att det är viktigt att inte bara satsa på materiella frågor för att locka kvinnor och tycker att det är bra att bistånds- och kulturministerposterna i regeringen innehas av moderater.

TT

Mer läsning

Annons