Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lysande med privata initiativ"

Annons

Nygren menar att kommunen stött på i flera år vid det här laget vad det gäller bredband i glesbygd. Det finns helt enkelt inget intresse. Det har att göra med lönsamhet eller rättare sagt avsaknaden av lönsamhet.

- Vi ska titta ytterligare på det här.

Kommunen och Telia kom via Bredband i Dalarna (BID) fram till att bygga ut bredband (ADSL) i centralorten. Det vill säga uppkoppling till Internet via telefonen till ett fast pris.

- Vi försökte att få en vidare utbyggnad till Tällberg, Insjön, Siljansnäs och Djura. I det läget fick vi kalla handen av Telia.

Sedan dess har förhandlingarna med Telia fortskridit, men diskussionerna har fallit på att det blir för dyrt.

Nu kan kommunen komma att agera på bredband i glesbygd i alla fall. 15 dalakommuner, med länsstyrelsen i spetsen, kan komma att "kamma hem" miljoner för just bredband i glesbygd.

För Leksands del kan det betyda tio miljoner kronor från staten plus fem EU-miljoner. Lägg därtill 900 000 kommunala kronor. Allt inom projektet utbyggnad av infrastruktur i Sverige. Pengar som ska ligga till grund för en enskild eller gemensam upphandling.

Om det nu blir av? Blir utbyggnaden av kan byggstarten ske redan i höst. Annars någon gång under nästa år, men osvuret är bäst.

- Det finns inga garantier att vi bygger, avslutar Åke Nygren.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons