Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande junihandel

Annons

Handelns Utredningsinstitut, HUI, gick i veckan ut med smått sensationella siffror över den gångna månadens detaljhandel i hela landet. Färska siffror pekar på en omsättningsökning, motsvarande 9,6 procent mot förra året.

Varför denna uppgång? Teorierna är flera. En nyhet för året som kan ha påverkat detaljhandeln är bland annat den tidiga skatteåterbäringen. Skatteverket lockade skattebetalarna med pengar före midsommar om deklaration skedde med hjälp av mobiltelefonen. Med skattepengar i handen tycks gemene man ha gett sig på shoppingrundor i centrum. Och handlarna jublar.

Jan Blomkvist är ägare av klädbutiken JB:s men o women, och ordförande i Falu köpmannaförening.

- Det har varit en bra månad, det kan jag absolut instämma i säger Jan. Faluns handel går överhuvudtaget väldigt bra just nu, man skulle nästan tro att kunderna bara har mer pengar i plånboken nuförtiden tillägger han.

Att just junihandeln gått så pass bra beror på kombinationen turism, bra shoppingväder och tidig skatteåterbäring tror Jan.

- Juni har tidigare varit en månad med traditionellt svag omsättning, men är nu en av de bästa på hela året.

Och Jan Blomkvist är inte ensam om sin optimism. Tidningen har pratat med flertalet handlare i centrum, som har strålande siffror för juni månad som gemensam nämnare.

- Vi har slagit våra egna rekord, även på riktigt varma dagar då kundtillströmningen vanligen är svag, säger Annika Jonsson, ställföreträdande butikschef för Indiska magasinet. Klart man blir glad strålar hon.

Indiska magasinet har tidigare haft maj som sin starkaste månad, och sålt mycket inredningsartiklar inför olika studentmottagningar men ett trendbrott anades sommaren 2005.

Även Elektrolux home på Slaggatan kan visa upp sina bästa junisiffror på mycket länge. Butiksägare Anders Simm talar om en statisk handel som tagit stora steg framåt. Nu närmast väntar en nyrekrytering till butikens köksavdelning.

- De blev jätteglada på arbetsförmedlingen när jag ringde och berättade att jag skulle in med annonsen, det känns ju riktigt kul, säger Anders.

På smyckesbutiken Juvelen vid Geislerska parken är optimismen över siffrorna mer försiktig. Här talas det mycket om ökad turism.

- Jag vågar inte säga så mycket om siffrorna, men vi har haft många turister här den här veckan, och de handlar ju, säger Maggan Kristoffersson, expedit på Juvelen.

Regionsspecifika siffror över detaljhandeln i centrum kommer från HUI i höst. Då får handlarna svart på vitt, det de har på känn redan nu, nämligen att det är sköna dagar att driva butik i Faluns centrum.

MENNA HAGIGI

Mer läsning

Annons