Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lys upp ditt hem på rätt sätt

Annons

Mörka och kulna vinterkvällar känns det extra behagligt att vara i ett rum som är upplyst av glödlampor eller stearinljus. Just det gulröda ljuset ger en känsla av värme och trygghet.

I länder där solen gassar för fullt året om vill man i stället komma bort från den påfrestande värmen. Därför använder man sig gärna av belysning med kallare ljusfärger inomhus.

En stor del av forskningen och utvecklingen av nya armaturer sker i länder på sydligare breddgrader än våra. Just skillnaden i behov av belysning är ett växande problem när den internationella marknaden blir allt mer global.

Utbudet av olika typer av lampor växer för varje år som går och som konsument kan det vara svårt att bilda sig en uppfattning om vad som passar bäst hemma.

Ola Nilsson arbetar i en lampbutik och får ofta frågor från kunder som känner sig villrådiga.

- Det har varit en mycket intensiv marknadsföring och massmedial uppmärksamhet kring olika typer av lågenergilampor. Samtidigt har det kommit motstridiga uppgifter om man verkligen sparar så mycket pengar på att använda dem. Då är det klart att man många undrar vad det är som gäller.

- Mätningar har visat att lampornas lägre energiförbrukning inte behöver innebära att hushållets totala energiförbrukning minskar. Vanliga glödlampor avger mycket värme och bidrar på så sätt till husets uppvärmning. Har man direktverkade eller vattenburen el blir det lite av ett nollsummespel.

Däremot håller lågenergilamporna betydligt längre än glödlampor vilket innebär att man trots allt tjänar in merkostnaden.

- Själv menar jag att man inte ska låta plånboken styra när det gäller ljuset hemma. Det handlar trots allt om mindre belopp och därför är det viktigare att man får en trivsam hemmiljö, säger Ola Nilsson.

Utbudet av vanliga glödlampor är fortfarande större än för de snålare alternativen och i dag finns det allt ifrån klara och matta till opaliserade och färgade lampor. Klara och matta lampor ger lika mycket ljus medan den sistnämnda bländar mindre.

Lågvoltshalogenlampor är betydligt mindre och kompaktare samtidigt som de ger dubbelt så mycket ljus per watt som en vanlig glödlampa. Lamporna har dessutom två till fyra gånger så lång livslängd och ger ett koncentrerat ljussken.

Deras största nackdel är att de blir mycket varma och är därför lätta att bränna sig på.

Lysrör har funnits länge på marknaden och de nya varianterna har betydligt lägre energiförbrukning än vanliga glödlampor. Väljer man ett så kallat fullfärgslysrör får man ett bättre och varmare ljus än den gamla typen av lysrör.

När det gäller lågenergilampor kan de ersätta glödlampor i många dd

dd armaturer. Den här typen drar cirka 80 procent mindre energi jämfört med glödlampor. Samma sak gäller kompaktlysrör som dock bara kan bara användas i speciella armaturer. Den här typen av lysrör finns ofta i arbetsbelysningar, tak- och utomhusarmaturer.

Ju äldre man är desto större blir kraven på bra ljus. Ola Nilsson menar att man bör eftersträva en bra allmänbelysning i hemmet som kompletteras med punktinsatser.

- Med hjälp av stadiga golv- eller bordslampor kan man koncentrera ljuset dit man behöver det.

Armaturen ska vara lätt att ställa in både i höjdled och i olika vinklar.

Om man blandar armaturer med täta respektive genomsläppliga skärmar får man en vacker belysning. Alltför stora skillnader i ljusstyrka är däremot störande eftersom ögat ställer in sig för det starkaste ljuset. (TT Spektra)

PETER FREDRIKSSON

Mer läsning

Annons