Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyft för restaurangbranschen

Annons

Trenden är uppgående. Svenskarna lägger allt mer pengar på krogbesök.

För restaurangbranschen råder strålande tider. Bara under förra året ökade omsättningen med 7,7 procent.

Mest pengar spenderas på restauranger i Stockholms län, 8|913 kronor per invånare och år. Tvåa och trea på topplistan är Gotland och Västra Götaland med 6|540 respektive 5|634 kronor per invånare.

I Södermanland håller restaurangbesökarna hårdast i plånboken och släpper bara ifrån sig 3|525 kronor per år till mat och alkoholhaltig dryck, enligt siffror från Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR).

Men det är inte bara invånarna i de olika länen som står för konsumtionen. Särskilt i de län där restaurangkonsumtionen är hög drar inhemska och utländska turister sitt strå till stacken, enligt Björn Arnek, branschekonom på SHR.

Högst ökning av omsättningen hade förra året restaurangerna i Halland, Östergötland och Västernorrland. På bara ett år ökade de sin omsättning med 14, 13 respektive 10 procent, jämfört mot snittökningen på 7,7 procent.

Lägst ökning hade Jönköpings län med sina två procent, tätt följda av Dalarna, Västerbotten, Jämtland och Blekinge som ökade fyra procent.

Varför skillnaderna mellan länen är så stora finns det inget entydigt svar på.

Något glasklart samband mellan antalet hotellnätter i länet och ökningen av restaurangernas omsättning finns inte heller, enligt Arnek.

TT

Mer läsning

Annons