Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat hemtjänstprojekt

Annons

Sommaren 2003 inleddes ett samarbetsprojekt mellan socialförvaltningen och HSB Dalarna. Initiativet kom från HSB som vill utöka medlemsnyttan i sina bostadsrättsföreningar. Bostadsrättsägarna blir allt äldre och HSB vill genom att erbjuda hemtjänst skapa bättre förutsättningar för dem att bo kvar.

Projektet har utökats efterhand och sammanlagt har fyra bostadsrättsföreningar deltagit: Linden, Promenaden, Ångbryggeriet och Lustigknopp. De som valt HSB:s hemtjänst har fått hjälp med städning, tvätt, hemhandling och i vissa fall dusch.

Möjligheten att själv välja utförare inom hemtjänsten finns i dag bara i ett 20-tal kommuner. Utvärderingen av projektet visar att de som valt HSB tycker att det är viktigt att få möjlighet att själv välja hemtjänst-utförare och de är väldigt nöjda med den hemtjänst som de fått.

Utvärderingen konstaterar att projektet varit framgångsrikt. Det har lett till ökat inflytande för den enskilda och gett ökade möjligheter till att bo kvar hemma. För kommunen betyder det att den egna hemtjänsten avlastas och att den väntade behovsökningen kan lösas på nya sätt.

För att nu kunna gå vidare krävs enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling, att kommunen öppnar upp för andra intressenter att vara med i en upphandling av hemtjänstservicen.

I går gav socialnämnden klartecken till omvårdnadsförvaltningen att till novembermötet ta fram ett beslutsunderlag om upphandling. Det betyder dock inte att det kommer att bli fritt fram för privata firmor att ta över hemtjänsten i Falun.

- Jag kan tänka mig att vi köper tjänster av HSB, Kopparstaden och personalkooperativ, men vi ska inte sälja ut hemtjänsten i Falun, säger socialnämndens ordförande Renée Andersson (s).

Ann Lagerby (fp), Catharina Hjortzberg-Nordlund (m), och Glenn Hamberg (m), reserverade sig mot beslutet. De yrkade att Faluborna ska få rätt att välja hemtjänst-utförare, det vill säga öppna upp marknaden även för privata firmor.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons