Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurades till Sverige

Annons

Veronica och hennes mamma Cristina, Mauricio, Miguel och Antonio är några av de 40 salvadoraner som i dagarna får besked om att de måste åka hem till El Salvador.

De är inte fattiga människor som kommer från ett jordbävningsdrabbat område i El Salvador. Nej de tillhör medelklassen eller övre medelklassen i sitt hemland.

De har flytt från ett korrumperat samhälle där de utsätts för ständiga hot om kidnappning eller död om de inte betalar. Polismyndigheten kan de inte förlita sig på, många poliser är delaktiga i dödshoten mot dem. Det finns polismän med rent mjöl i påsen, men hur vet man vilka de är?

Cristina sa upp sig från sitt jobb som banktjänsteman, sålde hus och bil och tog med sig sin 17-åriga dotter Veronica till Sverige sedan de utsatts av flera hot om kidnappning och död.

Droppen kom när en farbror till henne mördades. Skickas Cristina och Veronica hem till El Salvador har de ingenting kvar, bara dödshoten.

- Vi vill heller inte gömma oss här i Sverige, vi har gömt oss nog hemma. Vi är beredda att flytta till vilket land som helst bara inte El Salvador, säger Veronica, med tårarna rinnande nerför kinderna.

1 700 dollar, cirka 18 000 kronor, betalade Cristina till en resebyrå för att komma till Sverige.

På torsdag åker Cristina och Veronica till Karlsund för att få besked om de blir hemskickade, vilket mycket pekar på. Resan hem till El Salvador blir i så fall troligen den 14 januari. Då har Cristina och Veronica varit i Sverige i en månad.

20-årige Antonio och hans mamma tvingades fly sitt hemland efter flera hot om kidnappning och död. När de flydde hann de inte komma i kontakt med Antonios syster som nu är saknad. Antonio tror och hoppas att systern flytt till ett annat land.

Farbrodern sköter deras företag i El Salvador.

- Det är så galet, alla intervjuades bara i en halvtimme på Arlanda när vi kom. Många känner att de inte hann berätta om sin allvarliga situation, säger han.

Nu vädjar de till alla hjälporganisationer om hjälp.

- Vi hoppas alla med vårt hjärta att migrationsverket låter oss stanna i Sverige, säger Antonio.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons