Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurad på EU-moppen

Annons

Familjen är bosatt i Gagnefs kommun och den 15-åriga dottern har sparat länge till en EU-moped. Födelsedagspengar och extrainkomster har öronmärkts.

När familjen upptäckte annonsen på blocket.se förra veckan blev de överförtjusta. Ett konkurslager med EU-mopeder av nyaste modellen såldes för 12 500 kronor styck i Boden.

- Det är inte mer än halva priset, så jag visste att de skulle ta slut fort, berättar mamman.

Hon ringde direkt och det var mycket riktigt upptaget länge.

Normalt är hon skeptisk till att handla på nätet och har aldrig tidigare gjort det.

- Jag betalar inte ens räkningarna via datorn, men den här annonsen kändes väldigt seriös. Men framför allt hann jag aldrig tänka efter, det gällde att agera fort bara, säger hon.

I annonsen var det en stor bild på en ny EU-moped av märket Yamaha. Tre månaders garanti och leverans inom 1,5 vecka utlovades. Köparen ombads även att gå in på Yamahas hemsida för att titta närmare på mopederna där.

- När mannen till slut svarade gjorde han ett tryggt och ärligt intryck och berättade att han hjälpte en vän med att sälja mopederna, berättar hon.

Ytterligare bevis på mannens ärlighet var att hon fick hans personnummer, för att kunna sätta in handpenningen på hans konto. Hon blev garanterad en moped, som skulle komma inom en vecka.

- Vill man lura någon, ger man väl inte ut personnumret, menar hon.

I tisdags var dottern hemma efter skolan och väntade på mopeden. Förgäves.

- Besviken ringde hon mig på jobbet och sade att den inte kommit. Då förstod jag att vi blivit blåsta.

Så fort de 2 500 kronorna blev överförda till mannens konto "gick han under jorden". Även annonsen har tagits bort.

- Han har sex mobiltelefoner och jag ringde till alla, jag spelade in meddelanden och skickade sms. Men han hörde aldrig av sig igen, säger mamman.

När hon i efterhand kollade upp mannen bakom det personnummer hon fick, visade det sig att han har drygt 100 000 i skulder hos kronofogden och flera betalningsanmärkningar.

Eftersom hon i går anmälde mannen till polisen i Boden, vill hon inte gå ut med sitt namn i tidningen.

- Jag ångrar bara att jag inte kollade upp honom innan, säger hon.

Minst ytterligare en polisanmälan har kommit in mot mannen. I går skrev Norrländska Socialdemokraten om att en person från Orsa blivit lurad på samma sätt, genom att svara på mannens annons.

Enligt kommissarie Mats Nygårds hos Borlängepolisen får de in polisanmälningar regelbundet, från människor som blivit lurade på nätet.

- Det händer relativt ofta och är ett stort bekymmer för oss. Det är människor som köpt allt möjligt, till exempel mobiltelefoner. Ibland får de ingenting och ibland får de en tegelsten i stället, berättar han

Han menar att det ofta kan vara svårt att komma åt, eftersom bedragarna kan gömma sig bakom olika nätadresser.

- En person som yrkesmässigt ägnar sig åt sådana här bedrägerier kan det ta tid innan man får grepp om, säger Mats Nygårds.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons