Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lula i skottgluggen efter katastrof

Annons

Brasiliens försvarsminister får sparken till följd av den senaste tidens svåra olyckor och trafikkaos inom flyget.

Men ilskna kritiker tar sikte mot ett högre mål: president Lula da Silva anklagas för vanstyre.

Katastrofen på Congonhas-flygplatsen i förra veckan som tog bortåt 200 liv var den allvarligaste flygolyckan hittills i Brasilien och den andra svåra på mindre än ett år. Kraschen följdes den gångna helgen av strömavbrott som slog ut flygledningen i norra Brasiliens viktigaste kontrolltorn.

Det var fram till nyligen militären som kontrollerade även den civila flygtrafiken, och nu får försvarsminister Waldir Pires som högste ansvarige lämna sitt jobb. Nelson Jobim, pensionerad HD-domare, tar över taburetten.

Det har rått kaos inom flyget i månader och pressen har varit hård på president Lula da Silva att vidta åtgärder. Men Lula får också sina fiskar varma för att själv ha bidragit till krisen: när den civila luftfartsstyrelsen ANAC inrättades förra året utsåg han kompisar och bundsförvanter till toppjobben snarare än kompetenta tjänstemän, heter det.

Favoritism i utnämningspolitiken är inget nytt, men det har blivit värre under Lula, hävdar João Paulo Peixto, förvaltningsexpert vid universitetet i Brasília.

Bara en av fem toppchefer vid ANAC har någon erfarenhet av flyget, bedömer Respicio Espírito Santo vid det federala universitetet i Rio de Janeiro, med flyg som expertområde.

Dessutom har budgeten bantats för kontrollorgan inom viktiga branscher, bland dem el och telekommunikationer.

I december, då förseningarna var stora och mängder av avgångar ställdes in, erbjöd flygvapnet sju plan som förstärkning till flygbolaget TAM. Nu säger ANAC-chefen Milton Zuanazzi att flygvapnet återigen kan kopplas in för att trafiken till och från Congonhas flyta bättre.

Zuanazzi är annars en av dem som dragit folkets kokande vrede över sig. Tre dagar efter den senaste katastrofen fick han medalj för sina insatser för luftfarten.

I tisdags ställdes hälften av avgångarna in på Congonhas, en av Sydamerikas största flygplatser, och en femtedel av de plan som kunde lyfta var försenade mer än en timme. Efter kraschen den 17 juli undviker man tills vidare start och landning i ösregn.

Störningarna fortplantar sig genom hela inrikestrafiken.

TT

Mer läsning

Annons