Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugovoj: Britterna låg bakom mordet

Annons

Andrej Lugovoj, anklagad för det uppmärksammade giftmordet på exagenten Aleksandr Litvinenko i London, hävdar att brittisk underrättelsetjänst låg bakom mordet _ och att britterna försökt rekrytera honom själv.

Brittiska myndigheter har begärt Lugovoj, som liksom Litvinenko har ett förflutet inom den ryska säkerhetstjänsten, utlämnad från Ryssland för mordet. Litvinenko avled i höstas efter att ha utsatts för det radioaktiva ämnet polonium|210. I ett postumt meddelande anklagade han Kreml för sin död.

På torsdagens presskonferens i Moskva sade Lugovoj att Litvinenko inte var hans fiende och att han gjorts till syndabock. Skulden för mordet står i stället att finna hos britterna själva, som hade rekryterat Litvinenko, påstår Lugovoj.

Enligt Lugovoj arbetade inte bara Litvinenko utan även dennes vän och mentor, den omstridde oligarken Boris Berezovskij som lever i exil i London, för den brittiska underrättelsetjänsten. Britterna ska även ha försökt rekrytera Lugovoj själv, för att gräva fram information om Rysslands president Vladimir Putin.

TT

Mer läsning

Annons