Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt val i Abchazien

Annons

Söndagens parlamentsval i Abchazien fick en lugn inledning men möttes av protester i Georgien.

Valet av 35 parlamentsledamöter är kontroversiellt. Abchazien bröt sig ur Georgien 1993 och är ännu inte internationellt erkänt som en egen stat. Georgien har hela tiden krävt att Abchazien åter ska ställas under georgisk kontroll.

Vid gränsen mellan Georgien och det av georgier dominerade Galidistriktet i Abchazien protesterade flera hundra personer i helgen. Abchazisk militär varnade på lördagen att de skulle öppna eld om demonstranterna passerade gränsen.

De uppgifterna motsades av Paata Shamugia, ledare för demonstrationerna och georgisk regeringstjänsteman med ansvar för Gali.

Abchazien har stöd från Ryssland, trots att den stora grannen i norr säger sig respektera Georgiens territoriella integritet. Relationen mellan Ryssland och Georgien är sedan tidigare mycket ansträngd.

Även Sydossetien har tidigare brutit sig loss från Georgien. Bedömare anser dock att Abchazien har störst chans att klara sig på egen hand, eftersom regionen har egen kust, en turistindustri och större befolkning.

TT

Mer läsning

Annons