Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt presidentval i Mali

Annons

Ett lågt valdeltagande bedömdes på förhand vara det största hotet mot söndagens presidentval i Mali. Några våldsamheter befarades inte i den tidigare militärdiktaturen, som blivit en av Afrikas stabilaste demokratier.

Den sittande presidenten Amadou Toumani Touré, känd som ATT, är storfavorit till att bli omvald. Han är nationens hjälte sedan han avsatte diktatorn Moussa Traoré 1991 efter en militär massaker på ett hundratal demokratiaktivister och därefter lät demokratiskt valda civila ledare ta över.

Soldater och polis vaktade vallokaler som inrymts i skolor och offentliga byggnader, men allt rapporterades gå lugnt till.

Mali befäste sin nyvunna ställning som demokrati när den förste civile presidenten Alpha Oumar Konaré lugnt och fredligt avgick efter sina maximala tio år vid makten. Han gjorde inga försök att fiffla med författningen, till skillnad från andra afrikanska ledare som fyllts av maktens berusning och inte velat lämna den ifrån sig. Konarés goda anseende över hela kontinenten gjorde honom senare till en afrikansk José Manuel Barroso _ ordförande för AU-kommissionen.

Medan Konaré var president stärkte Amadou Toumani Touré sin ställning som afrikansk statsman genom medling i en rad konflikt på kontinenten. När han kandiderade i presidentvalet 2002 var hans seger nästan självskriven. Han fick klart flest röster i första omgången och 65 procent i det avgörande valet.

Nu har han satsat på omval under parollen "takokelen", som på Malis största språk bambara betyder "seger i första omgången".

Under 2000-talet har Mali haft ett starkt ekonomiskt uppsving. Landet är Afrikas tredje största guldproducent efter Sydafrika och Ghana och gynnas av ett högt guldpris. Turismen ger också goda inkomster. Mali är känt för sina starka kulturella traditioner inom musik, konst och arkitektur och besväras inte av samma höga kriminalitet som många andra länder i omgivningen.

Ändå förblir Mali ett av världens fattigaste länder, stadigt förankrat i botten av FN-organet UNDP:s lista över "mänsklig utveckling", mätt efter livslängd, utbildningsnivå och inkomster.

TT

Mer läsning

Annons