Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt och fredligt när Bush landade

Annons

USA:s president landade och lyfte; bytte från Air Force One till helikopter på Rostocks flygplats. Och det han under några minuter hörde var inte de knappt 1|000 demonstranter som ropade "Bush go home".

Han var den förste av G8-mötets utländska toppar som anlände till Tyskland. Därmed mångdubblades också den lilla byn Weitendorfs befolkning för några timmar. I slutet av bygatan ligger flygplatsen.

Av dem verkade åtminstone hälften vara ute på gatorna och de såg ut att uppskatta uppståndelsen, när hundratals kravallutrustade poliser och fredliga demonstranter invaderade byn.

Sedan lördagens våldsamheter med 1|000 skadade i två dagar dominerat medier och politikeruttalanden i Tyskland föll den första domen, redan innan Bush landat. På tisdagen dömdes en 31-årig tysk man till tio månaders fängelse för grovt våldsamt upplopp och försök till grov misshandel, sedan han kastat sten på polisen. Ytterligare nio rättegångar väntar i veckan.

Om polisen varit väl synlig i Rostocks omgivningar de senaste dagarna var säkerhetsuppbådet inför Bushlandningen förmodligen det mest iögonfallande i Tysklands historia. På den autobahnsträcka, där hela den amerikanska trossen skulle transporteras, fanns tusentals poliser posterade, med eller utan bil. Och på broarna över motorvägen stod bepansrade militärfordon med avancerad elektronisk utrustning.

Många, kanske de flesta, av de tusentals personer som kommit till Rostock för att protestera mot G8-mötet under parollen "En annan värld är möjlig" inledde på tisdagen sitt antitoppmöte.

Det är en rad debatter, föredrag och manifestationer i kyrkor och samlingslokaler där samma frågor tas upp som Bush, Putin, Blair och de andra ska diskutera, men utifrån något annorlunda utgångspunkter.

TT

Mer läsning

Annons