Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt lokalval i Kambodja

Annons

Kambodjas andra kommunalval genomfördes utan incidenter på söndagen. Regeringspartiet väntas ha stärkt sin ställning ytterligare.

Över 102|000 personer från tolv partier kandiderade till de drygt 11|000 mandaten i kommunernas fullmäktige och stadsdelsförvaltningar. Röstandet rapporteras ha gått lugnt till över hela landet.

Sedan demokrati infördes i Kambodja 1993 har valkampanjerna präglats av omfattande politiskt våld. Men för varje val har våldet minskat och söndagens kommunalval var det lugnaste hittills.

Det slutgiltiga valresultatet presenteras den 24 april, men regerande Kambodjanska folkpartiet (CPP) väntas ytterligare ha stärkt sin ställning. Rojalistpartiet Funcinpec, som ingår i en haltande regeringskoalition med Kambodjanska folkpartiet, har det senaste året försvagats av inre stridigheter, något som oppositionella Sam Rainsy-partiet väntas tjäna på.

Valkommissionen lät i fredags stänga av möjligheten att skicka sms via mobiltelefon inom landet, med motiveringen att det skulle minska risken för oroligheter. Beslutet har kritiserats av såväl oppositionspartier som valövervakare. Tjänsten slogs på igen efter det att vallokalerna hade stängt på söndagseftermiddagen.

Söndagens val betraktas som en generalrepetition inför parlamentsvalet nästa år.

Det första lokalvalet i Kambodja hölls 2002.

TT

Mer läsning

Annons