Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lugnare än ett vanligt veckoslut"

/

Annons

Midsommarhelgens allvarligaste incident i Dalarna inträffade klockan 00.35 natten till midsommardagen, då en 16-årig flicka från Hedemora omkom och två män, 21 och 27 år gamla, skadades i en trafikolycka i Stora skedvi. Till de allvarligaste brott som anmälts hör en våldtäkt i Avesta natten till söndagen och ett våldtäktsförsök i Leksand på midsommaraftonen. Båda offren är unga kvinnor, men huruvida det rör sig om överfallsvåldtäkter eller inte är polisen förtegen om. Ingen ska dock ha fått några allvarliga fysiska skador.

Överlag bedömer dock länspolisen midsommarhelgen som ovanligt lugn - till och med lugnare än ett vanligt veckoslut. 108 brottsanmälningar gjordes i länet mellan klockan 00.00 på midsommarafton och klockan 14.00 igår, vilket kan jämföras med 151 anmälda brott under fjolårets två midsommardygn. Av årets anmälningar utgjorde 17 stycken anmälningar om misshandel. Vid klockan 16.00 igår hade dock ingen av dessa ännu rubricerats som grov.

Totalt har sex personer gripis för olika brott under helgen, och alla sex har även anhållits. Det gäller bland annat ett fall av försök till grov misshandel och en stöld i Avesta samt misshandel och skadegörelse i Borlänge. I Säter sitter en man född 1975 anhållen för dråpförsök sedan han med lastbil rammat en midsommarledig polismans bil, efter att denne mistänkt mannen för inbrott och följt efter honom.

32 personer har under helgen omhändertagits enligt lagen om omhändertagande av berusade, och 14 personer har omhändertagits misstänkta för rattfylleri. Totalt ett tiotal trafikolyckor rapporterades i länet under helgen, och midsommartrafiken har varit omfattande, främst under torsdagen och söndagen. Det stora antalet hemvändande midsommarfirare skapade långa köer söderut längs riksväg 70 på söndagseftermiddagen.

Utöver ordinarie polisrersurser har omkring 20 extrainsatta ordningspoliser varit i tjänst, och dalapolisen är mycket nöjd över helgens insatser. Att firandet har gått så lugnt till tillskriver polisen till viss del det dåliga vädret. Men trots det var det gott om folk i rörelse under midsommaraftonen, framförallt i Leksand.

Mer läsning

Annons