Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugna protester mot SD i Karlskrona

Annons

Ett demonstrationståg med SSU som huvudarrangör, som inbjudit alla Karlskronabor att gå med, tågade vid lunchtid genom staden i protest mot Sverigedemokraternas (SD) riksårsmöte. Ett hundratal deltagare skrek slagord som "Krossa fascismen" och "Inga rasister på våra gator". Det var mycket poliser utefter vägen men det hela gick lugnt till, enligt TT:s reporter.

Bland demonstranterna fanns Jytte Guteland, SSU:s föreslagna förbundsordförande, Mats Johansson, distriktsordförande för s i Blekinge, och Björn Fries, tidigare kommunalråd i Karlskrona.

Hon sade också att "Sverigedemokraterna inte har en idé om hur samhället hänger ihop".

Ett demonstrationståg utan tillstånd utgick under eftermiddagen från Stortorget och passerade Sparresalen där Sverigedemokraterna håller sitt riksårsmöte. De omkring hundra deltagarna stannade till utanför ingången och uppmanades att vråla så högt som möjligt. Demonstranterna, som bevakades av ett stort polisuppbåd, skrek också "Ingen polis i vår stad". Inget bråk uppstod, enligt TT:s reporter på plats.

Det är ingen tillfällighet, sade partiledaren Jimmie Åkesson i sitt tal sedan han just blivit omvald, att det är just programförslag för invandringspolitik och äldrevård som ligger på riksårsmötets bord den här helgen.

Han ställde sedan vad han kallade "kostsam invandring" och "meningslösa integrationsprojekt" mot trygghet och välfärd för Sveriges gamla. Han hävdade att tio procent av svenskarna över 65 år har utsatta för våld eller försummelse och nämnde halva frukostägg och bristande resurser som utmärkande för äldrevården.

Han hävdade också att det han karakteriserade som massinvandring till Sverige inte hjälper världens flyktingar.

TT

Mer läsning

Annons