Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn trottoar-marsch mot Putin

Annons

Den Kremlkritiska marschen genom S:t Petersburg på lördagen avlöpte utan incidenter, trots att den inte höll sig på trottoarerna som anbefallt.

Myndigheterna hade före marschen meddelat strikta förhållningsorder för demonstrationen. Förutom att den inte fick störa trafiken uppgav arrangörerna att de förbjudits att "underblåsa ideologiska skillnader". De fick inte heller samla fler än 500 personer.

Enligt inrikesministeriet deltog "över 400 personer" i marschen som bevakades av drygt 200 journalister.

Marschen arrangerades samtidigt som ett internationellt ekonomiskt forum med ledande affärsmän hölls i S:t Petersburg. Syftet med demonstrationen var enligt Denis Belunov, en talesman för Kasparov, att uppmärksamma att Ryssland inte åtnjuter "ekonomisk stabilitet".

Kasparov är den samlande kraften för Det andra Ryssland, en grupp regimkritiker med olika ideologisk hemvist. De förenas i sitt motstånd mot Putin.

Vid sin avslutande presskonferens på G8-mötet i Heiligendamm i fredags upprepade Putin att han tolererar opposition så länge den håller sig till lagen.

Flera tidigare demonstrationer av Det andra Ryssland i olika städer har blockerats eller skingrats med våld av stora polisuppbåd. Inför förra demonstrationen i Samara i maj tog myndigheterna Kasparov av planet i Moskva och hindrade därmed hans deltagande.

TT

Mer läsning

Annons