Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn söndagsnatt i Tallinn

Annons

Efter två dygn av våldsamma upplopp i Estlands huvudstad Tallinn blev natten till söndagen relativt lugn.

Polisen gjorde bara enstaka gripanden, medan man de två föregående nätterna tagit in sammanlagt omkring 800 personer.

Polisens massiva tillslag tidigare i kombination med kyligare väder tros ha bidragit till att Tallinns gator var relativt tomma under söndagsnatten.

Sent i lördags kväll kom ett uttalande från den organisation som företräder den ryska minoriteten i Estland, där man fördömde de upplopp som ryskspråkiga ungdomar legat bakom.

Samtidigt lade man skulden på regeringen och polisen. Enligt organisationen har våldet provocerats fram genom beslutet att flytta den omstridda bronssoldaten - ett sovjetiskt krigsmonument - till hemlig plats i Tallinn.

I uttalandet krävdes att monumentet ska återföras till sin ursprungliga plats och att premiärminister Andrus Ansip ska avgå.

Regeringen å sin sida i|stället anklagar Ryssland för att ha blandat sig i Estland inre angelägenheter och med sina uttalanden provocerat fram oron.

Premiärminister Ansip manade i ett tv-tal på lördagskvällen till lugn och återhållsamhet i samhället.

Han lovade också att regeringen ska kompensera alla som lidit materiella förluster i upploppen. Hundratals affärer och kontor i Tallinn har vandaliserats och många har rånats.

I den ryskdominerade staden Narva vid ryska gränsen greps ett 50-tal ungdomar under lördagskvällen, rapporterade lokala medier.

Det var ryskspråkiga tonåringar som enligt polisen uppträdde aggressivt utanför det estniskspråkiga gymnasiet i staden. De flesta var minderåriga och överlämnades senare på kvällen till sina föräldrar.

I Kohtla-Järve väster om Narva greps en man som bar på en handgranat. Han överlämnades till säkerhetspolisen.

TT

Mer läsning

Annons