Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn natt i Tallinn

Annons

Efter två dygn av våldsamma upplopp i Estlands huvudstad Tallinn blev natten relativt lugn.

Polisen gjorde bara enstaka gripanden, medan man de två föregående nätterna tagit in sammanlagt omkring 800 personer.

Polisens massiva tillslag tidigare i kombination med kyligare väder tros ha bidragit till att Tallinns gator var relativt tomma i natt.

Sent i går kväll kom ett uttalande från den organisation som företräder den ryska minoriteten i Estland, där man fördömde de upplopp som ryskspråkiga ungdomar legat bakom.

Samtidigt lade man skulden på regeringen och polisen. Enligt organisationen har våldet provocerats fram genom beslutet att flytta den omstridda bronssoldaten _ ett sovjetiskt krigsmonument _ till hemlig plats i Tallinn.

I uttalandet krävdes att monumentet ska återföras till sin ursprungliga plats och att premiärminister Andrus Ansip ska avgå.

Regeringen å sin sida i|stället anklagar Ryssland för att ha blandat sig i Estland inre angelägenheter och med sina uttalanden provocerat fram oron.

Premiärminister Ansip manade i ett tv-tal på lördagskvällen till lugn och återhållsamhet i samhället.

Han lovade också att regeringen ska kompensera alla som lidit materiella förluster i upploppen. Hundratals affärer och kontor i Tallinn har vandaliserats och många har rånats.

I den ryskdominerade staden Narva vid ryska gränsen greps ett 50-tal ungdomar under lördagskvällen, rapporterade lokala medier.

Estlands utrikesminister Urmas Paet sade vid presskonferens i dag att regeringen beslöt att flytta bronssoldaten, eftersom den blivit brännpunkt för våld som störde den allmänna ordningen.

Samtidigt meddelades att bronssoldaten, som nu finns på hemlig plats, ska placeras på en krigskyrkogård i Tallinn.

Förberedelserna för det arbetet skulle inledas under dagen, enligt utrikesdepartement.

TT

Mer läsning

Annons