Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luftfartsstyrelsen tror på piloterna

Annons

Luftfartsstyrelsen tar fortfarande misstankarna om att ett svenskt plan beskjutits i Irak på allvar. Irakiska teorier om att det skulle rört sig om strålkastarsken tillbakavisas.

Beslutet att stoppa all svensk flygtrafik till Irak kvarstår.

Det var på fredagen som Luftfartsstyrelsen stoppade Iraktrafiken sedan ett svenskt plan misstänks ha beskjutits strax efter start från flygplatsen i Sulaymaniyya natten mot torsdag. Piloterna såg kraftiga ljussken och uppfattade det som att de besköts. Ombord fanns 130 passagerare och en besättning på sju personer.

Planet som är av modellen MD-83 fick inga skador och kunde landa på Arlanda utan att passagerarna märkt någonting av det inträffade.

Flygplatschefen i Sulaymaniyya sade på fredagskvällen att han tror att piloten kan ha sett ljus från strålkastare på skördetröskor.

Eva Axne anser att piloternas vittnesmål tydligt vederlägger teorin om strålkastare.

Två svenska flygbolag _ Nordic Airways och Viking Air _ bedriver reguljärtrafik till flygplatserna i Sulaymaniyya och Arbil. Efter händelsen beslutade båda företagen att ställa in flygningarna till Sulaymaniyya. Efter Luftfartsstyrelsens beslut dras även flygningarna till Arbil in.

Luftfartsstyrelsen har ett samlat myndighetsansvar för den civila flygtrafiken i Sverige. Myndigheten utövar bland annat tillsyn över den civila luftfarten, med särskild inriktning på säkerheten.

TT

Mer läsning

Annons