Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikateknik prisas som milstolpe

Annons

Det är den världsomspännande ingenjörsorganisationen Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) där många Ludvikabor varit medlemmar som har tilldelat HQ "Milestone Award" för det tekniska genombrottet för sitt 735 kilovolts kraftöverföringssystem.

Detta system byggdes med kunnandet från Ludvika. Att kanadensarna valde Ludvikas teknik är inte förvånande, mer förvånande är att Asea i Ludvika vågade sig på att bygga ett system på den nya spänningsnivån på andra sidan Atlanten.

Men det har sina historsika förklaringar. Asea hade tre världsgenombrott tidigt på 1950-talet då man dels utvecklade världens första likströmsöverföring, HVDC till Gotland, världens första 400 kilovoltsöverföring mellan Harsprånget och Hallsberg och till detta utvecklade seriekondensatorn som dubblerade överföringsförmågan.

Asea vågade för att den svenska hemmamarknaden upphörde att vara den som drev teknikutvecklingen vidare på transformatorområdet, ingenjörerna kunde och ville mer.

1963 fick Asea i Ludvika det första kontraktet på 735 kilovoltstransformatorer från HQ. Detta följdes av en rad beställningar på reaktorer, mättransformatorer och högspänningsbrytare.

Asea-ingenjörerna i Ludvika befäste ställningen som kraftvärldens kungar.

ABB-chefen Lars Martinsson, 37, var inte ens född och han känner att kunnandet från genombrottsåren fortfarande är betydelsefullt. Han kommenterar priset så här:

- Jag ser det som ett tydligt exempel på vår förmåga att hitta lösningar på komplicerade tekniska utmaningar. Dessutom är det ett bevis på att vi levererar produkter av verkligt hög kvalitet, även när vi rör oss i gränslandet för vad som är tekniskt möjligt vid varje tillfälle, säger Lars Martinsson, chef för ABB:s affärsenhet Transformers.

- Kanada var, tillsammans med Sydafrika, först med att höja spänningsnivåerna till det vi refererar till som 800 kilovolts-nivån. Detta är bara ett exempel av många på att vi är och har varit pionjärer - ett annat är givetvis HVDC-överföringen på Gotland 1954, säger Martinsson.

IEEE:s milstenspris överlämnades i veckan vid en ceremonie till Hydro-Québec koncernchef Thierry Vandal och Hydro-Québec TransEnergie ordförande Yves Filion. IEEE har 65 000 medlemmar från 150 länder.

När den första 735 kilovoltslinjen Manic-Boucherville togs i drift efter tre års byggande beskrevs den i termerna som det största kraftöverföringsprojektet som någonsin tagits i drift i världen. Och på kuppen fick Asea en helt ny marknad för 800 kilovolt som växte fram i USA, Venezuela, Brasilien och Sydafrika.

Nu 40 år senare står 800 kilovoltstekniken återigen på dagordningen i också i Indien, Kina, Korea och Ryssland.

Men som i alla stora affärer är inte allt perfekt för Ludvika. Kanada krävde precis som Kina och Indien gör i dag att tillverkningen ska ske lokalt. I Kanada invigde Asea 1970 den stora transformatorfabriken Varennes och transformatorexporten dit upphörde. Men HQ/Transenergie finns kvar som en stor kund vad gäller seriekondensatorer, högspänningsbrytare och HVDC.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons