Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikamiljö i kommande barnthriller

Annons

Jakten på energimojängen handlar om 11-årige Tim, som växer upp i en liten ort där en stor plastfabrik skymmer den vackra utsikten över sjön.

- Jag skulle tro att det är ABB och träimpregneringen nere vid Väsman som satt sina spår, säger 35-årige Fredrik Brounéus och skrattar, när vi ses i hans föräldrahem i centrala Ludvika.

- I Enkelboda finns samma känsla av småstadsidyll som jag minns från Ludvika när jag var barn, fortsätter han. Det är tryggt och alla känner alla, till skillnad från i storstan.

I boken heter storstaden Hageholm. Det är där som huvudpersonen Tim får praoplats, hos en professor som uppfunnit en "energimojäng". Trots att denna inte är större än en golfboll rymmer den tillräckligt med energi för att försörja hela jordens befolkning.

- Energimojängen blir dessvärre stulen och Tim förstår att något hemskt är på väg att inträffa, avslöjar författaren. Boken handlar om hur han försöker få tillbaka den.

Fredrik Brounéus har slipat på sin debutroman länge. Första versionen blev färdig när han var pappaledig för fyra år sedan - alla justeringar därefter har han fått göra på kvällar och helger, vid sidan av arbetet på Läkemedelsverket i Uppsala.

Flera bokförlag har kommit med synpunkter på Jakten på energimojängen.

Till slut nappade Berghs förlag på att publicera den.

- Jag är lite nervös för vad recensenterna ska tycka, säger Fredrik Brounéus. Men bara att få ge ut en bok är så klart fantastiskt roligt.

- Jag hoppas verkligen att folk ska tycka om den, tillägger han. Helst av allt skulle jag vilja jobba 25 procent och ägna resten av min tid åt att skriva.

Han har alltid haft hjärtat i författandet, berättar han vidare. Redan som tioåring skrev han sin första "bok" i ett litet anteckningsblock. Det vandrade runt som låneexemplar i klassen och finns tyvärr inte kvar.

- Det är synd. Det skulle vara kul att se hur allting började.

- I gymnasiet skrev jag mest noveller, uppmuntrad av min svensklärare på Högbergsskolan.

När Fredrik Brounéus började skriva Jakten på energimojängen hade han inte en barnbok i åtanke. Det bara blev så. Kanske för att mycket av det som han själv läste som barn har etsat sig fast i minnet. Kanske för att han fått stifta bekantskap med ännu fler barnboksförfattare genom 5-årige sonen Zakarias Brounéus.

- Jag vill nog skriva annat också, säger han. Men jag måste erkänna att jag redan börjat på en till barnbok.

Förlaget har nämligen visat intresse för en uppföljare till Jakten på energimojängen.

- Jag vill gärna hälsa på i Enkelboda igen, säger Fredrik Brounéus. Lära känna alla karaktärer ännu bättre och utforska deras värld.

- Det finns så många detaljer som bara jag känner till. Sådant som försvunnit när jag strukit ned delar av boken.

Zakarias Brounéus börjar skruva på sig i stolen bredvid pappa. En signal att det är dags att avrunda.

- Vad tycker du om Jakten på energimojängen, frågar jag honom innan jag promenerar tillbaka till tidningen.

- Pappa har läst den för mig så jag vet hur den slutar, svarar han stolt. Vissa saker var lite svåra att förstå, men då fick han förklara.

Inte så konstigt kanske. Boken rekommenderas för barn i åldrarna åtta till tolv.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons