Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikakonkurrent tar bort jobb och sänker löner

Annons

- Livet är hårt, säger en branschbedömare som påpekar att ABB och facken enats om en liknande lösning när ABB i fjol rev upp beslutet att stänga transformatorfabriken i Guelph i Kanada. Facket, Canadian Auto Workers gick med på lönesänkning och ett produktivitetsprogram för att rädda 300 jobb.

IG Metall som organiserar Siemens Trafowerks över 800 anställda vek sig inför Siemensledningens hot att stänga hela fabriken efter en årslång strid och inleder nu förhandlingar skriver de i ett pressmeddelande.

Facket accepterar en neddragning till 600 anställda men också en kraftig lönesänkning på 13-14 procent.

- Det finns ett tryck nedåt på lönerna i Tyskland och ABB har även genomfört liknande saker i Bad Honnef, säger en källa med god insyn i transformatorbranschen som gissar att snart står Ludvika på tur när konkurrensen från lågpristillverkare tilltar.

- Vi tror att trycket kommer att tillta också i Sverige och det kan tänkas att Per Haugland kommer att tvingas ta upp liknande saker i Ludvika. Om inte i år, så under de närmaste åren.

- Ibland måste man välja mellan att sänka lönerna och att förlora jobbet. I dagens arbetsmarknad är valet för de flesta enkelt såtillvida att det inte finns några möjligheter till nya arbetstillfällen, säger branschkällan.

Också ABB:s andra tyska konkurrenter som Arevas Schorchs anställda i Mönchengladbach och HCP

Capital Groups anställda transformatorfabriken Starkstrom-Gerätebau i Regensburg lever med stark lågpriskonkurrens och en kraftig överetablering.

- Om man ser på det allra tyngsta segmentet som är viktigast för Ludvika, över 400 kilovolt, så köps det årligen mellan 50 och 70 enheter i hela Europa. ABB i Ludvika har självt kapacitet att tillverka hela denna volym plus dagens HVDC-volymer, har tidigare en branschbedömare klargjort i Nya Ludvika Tidning och det finns i Europa ett 20-tal fabriker som slåss om denna marknad.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons