Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare ett jättekontrakt till ABB:s kabelfabrik

Annons

Maj är nu ABB High Voltage Cables rekordmånad:

v HVDC-kabeln Stora Bält, 370 miljoner kronor.

v HVDC-babeln Britned, 2 400 miljoner kronor.

v "Letter of intent" på Gjøakabeln värt 550 miljoner kronor.

v Vindlkraftsprojektet Thornton Banks, 225 miljoner kronor.

Kabelfabriken ska leverera sjökabel och el-utrustning för etapp ett vid den nya vindkraftparken cirka 30 kilometer utanför den belgiska kusten i Nordsjön.

Projektet som totalt omfattar 60 turbiner genomförs av den belgiska vindkraftsutvecklaren C-Power NV i flera etapper och vindkraftparken kommer att förse det nationella nätet med 300 megawatt.

Leveransen från ABB:s kabelfabrik i Karlskrona består av systemanalys, sjökabel med integrerad optofiber, skarvning och installation av avslut både på land och på vindturbinerna.

- EU:s målsättning att en allt större del av vår genererade kraft ska komma från förnyelsebara energikällor har inneburit att intresset för havsbaserade vindkraftparker har ökat enormt och Thornton Bank är ett exempel på detta, säger Hans-Åke Jönsson, platschef för kabelverksamheten i Karlskrona.

Etapp ett av Thornton Bank kommer att tas i drift under tredje kvartalet 2008. Vindkraftparken kommer att generera uppskattningsvis 1 000 gigawatt årligen när alla etapper är slutförda.

ABB har levererat mer än 150 000 generatorer med tillhörande utrustning inklusive distributions- transformatorer, mellanspänningsbrytare, ställverk, kondensatorer, kablar samt systemstudier för viktiga vindenergiprojekt runt om i världen. De inkluderar nyligen installerade projekt i Japan, Kanada, Danmark, Storbritannien och Nederländerna.

Mer läsning

Annons