Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb på kinesiska ska locka nya kunder

/
  • En Häggloader. Vd Roger Karlsson konstaterar att konjunkturen är bra för GIA Industri AB i Grängesberg som lever gott på det kunnande gruvepoken gav Sverige.
  • Gruvlok. Gult är GIA:s färg i många gruvor runt om i världen. Nu håller man tummarna för att gruvindustrin återkommer till Bergslagen.
  • Malmutforslingsvagn. GIA växte sig stora med gruvlok och nu står också malmutforslingsvagnar, eller shuttletrains, på programmet.
  • Australien. Juha Koukkula håller på att slutmontera en laddningstruck som ska köras i en gruva i Australien.

Annons

- Det är en högkonjunktur nu, konstaterar vd Roger Karlsson och Jörgen Bolander som bland annat jobbar med personalfrågorna berättar att det är svårt att hitta arbetskraft idag. Det är också svårt att få komponenter och branschbedömare ser inga tecken på avmattning än på några år.

Man kan bara gissa sig till vad som står på företagets kinesiska hemsida, bilderna talar sitt språk med firmamärke och de gula gruvmaskinerna.

I Kina har GIA varit aktiva på allvar sedan 2004 och 2006 blev Kina GIA:s enskilt största marknad:

En kinesisk kollega sköter kontakterna på plats.

- I samband med försäljning av Kirunatruckar i Kina på 90-talet så träffade vi en tolk som vi senare erbjöd jobbet. Ska man göra affärer i Kina måste man ha någon som kan språket, säger Roger Karlsson som säger att han inte har en aning om de kinesiska tecknen på hemsidan, men affärerna funkar och det är man jätteglada åt.

GIA har rötterna i Bergslagens gruvindustri och överlevde gruvdöden.

- Vi har ett investmentbolag som ägare sedan 1994 och det här visar att de har ett långsiktigt förtroende för oss, säger Roger Karlsson.

Läs mer i dagens tidning!

Mer läsning

Annons