Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viss prutning av chockhöjda avgiften

Chockhöjningen av sopavgiften i Ludvika kommun blir något mindre än föreslaget. Detta om S, MP och V får som de vill.

Annons

DT berättade häromdagen att det för Ludvika och Smedjebacken gemensamma nya bolaget Wessman Barken Vatten och Återvinning från 1 januari vill höja sopavgiften i Ludvika med cirka 20 procent.

För en villaägare skulle det innebära en höjning av årsavgiften med ungefär 400 kronor.

Det första förslaget som presenterades i somras angav en höjning med 21 procent, en siffra som i höstas justerades till 19 procent. När kommunstyrelsen hade budgetmöte på tisdagen skedde ännu en justering.

– Vi föreslår kommunfullmäktige att avgiften höjs med 18 procent, säger kommunalrådet Leif Pettersson (S).

Inför 2016 höjdes taxan med fyra procent och Pettersson konstaterar att höjningen i år skulle ha blivit större om man inte kunnat använda sig av ett överskott från 2015.

I år finns inget överskott som kan användas 2017 och därmed blir det en kraftigare höjning. Som en orsak till höjningen lyfter Pettersson fram att intäkterna från verksamheten på Björnhyttans sopstation har minskat.

Oppositionsrådet Håge Persson (M) betonar att Moderaterna, Liberalerna och Bopartiet motsatte sig höjning med 18 procent.

– Det har gjorts en beräkning som visar att med den organisationsförändring som är tänkt att göras så räcker det att höja med 15 procent och det var vad vi föreslog.

Också det en relativt kraftig höjning, men enligt Persson uppstår det alltid extra kostnader när en ny organisation sjösätts. Även oppositionsrådet konstaterar att man inför 2017 inte har något överskott att spela med som skulle kunna lindra avgiftshöjningen.

– Men vi tycker alltså att man nu ska slimma organisationen mera och ta bort överkostnader inom avfallshanteringen.

Mer läsning

Annons