Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterkräksjukan har drabbat Ludvika lasarett hårt

/

Annons

"Magsjuka på avdelningen. Kontakta personalen vid besök tack!" informerar handskrivna lappar vi de olika vårdavdelningarna.

Och det har varit en långväga plåga.

- I princip all min personal har haft vinterkräksjuka och en del har drabbats flera gånger, viruset kan ju ändra sig. Vi har haft den hos oss sedan årsskiftet och blir inte av med den även om vi försöker oerhört. Det räcker med tio partiklar för att bli smittad, säger avdelningschefen Marie Håkansson.

- I februari och någon vecka i mars har vi haft besöksförbud men man måste förstå att det betyder mycket för anhöriga att få hälsa på.

På de två avdelningarna, med sammanlagt 40 vårdplatser, är vissa salar i dagsläget isolerade för att hindra smittspridning.

- Personalen har blivit experter på barriärvård, man håller smittan inne på salen genom att använda skyddskläder, försluta all tvätt i påsar, använda papptallrikar och diska porslin för hand.

- Stackars personal! Jag vill verkligen betona att den är fantastisk. De har själva blivit sjuka och ibland spridit det till den egna familjen.

En lösning har varit att skicka smittade personer till infektion i Falun, men inte heller den möjligheten har funnits eftersom det varit fullt även där sedan jul uppger Håkansson.

Mer läsning

Annons