Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vinst går före allting"

/
  • Problem. Samhall kritiseras av en del anställda för den dåliga arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket har redan ålagt Samhall i Ludvika att systematiskt ge sig i kast med problemen, bland annat ska personalen utbildas i att undvika monotona jobb och dåliga arbetsställningar.  Foto: Peter Ohlsson

Annons

Hos Samhall i Ludvika är cirka ett 70-tal personer verksamma. Större delen av personalen är arbetshandikappade personer som gruvarbetare, lastbilschaufförer, städare, elektriker med flera.

- Några är förståndshandikappade. Men det här är ingen "muppverkstad", det är precis som vilken verkstad som helst. Skillnaden är att här behöver man ta det lite lugnare på grund av arbetsskador, som nack- eller ryggont, säger kvinnan.

- Samhall kostade på cirka 25 miljoner kronor på en ny logga, då skulle vi här bilda grupper och måla på ett plakat som skulle associera till bokstäverna i Samhall. Det var så kränkande att vi tittade på varandra, rena Bolibompa!

Kvinnan berättar att det är illa ställt på arbetsplatsen och hon får medhåll av sin manliga kollega.

- Det handlar hela tiden om att jaga pengar. En chef har sagt rent ut att sjuktalet är ointressant, det är lönsamheten som är prioriterad, säger mannen.

- Det är omorganisationer stup i ett och det är som att ha yxan hängande över sig hela tiden. Vi har haft flextid men det plockas bort nu den sista augusti. Lönekontoret har flyttat till Visby och det är strul med lönerna efter detta.

Mannen och kvinnan vill inte medverka med namn och bild i tidningen på grund av repressalier.

- Vi ligger redan ner och man är rädd om det lilla man har. Det här kanske provocerar ännu mer - men det måste komma fram ändå! Ibland kan jag uppleva att man bollar med människor här utan att ha respekt för individen, säger kvinnan.

Arbetsmiljöverket har redan konstaterat att arbetsmiljön är så dålig att de anställda riskerar att få arbetsskador. Senast den 30 september ska Samhall ha upprättat en skriftlig handlinsplan för att kunna ge sig i kast med problemen.

Mer läsning

Annons