Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill värna Spendrups och GIA

Annons

Igår kunde NLT avslöja att Grufvbolaget Roslagen mutat in Spendrups, centrala Grängesberg och hela Öraberget.

– Om vi skulle tillåta gruvprojektet i Grängesberg så förutsätter det en flytt av samhället. Då skulle utvecklingen i Grängesberg komma att stå still i tre till fem år innan vi vet om det går att återstarta den eller inte. Grängesberg är för oss inget alternativ som järnmalmsgruva.

– Vi vill göra en markering att vi värnar Spendrups utveckling liksom GIA:s. Kommunen vill att det ska fortsättas att satsas på filmarkivet, museer och projketet Louvren i Grängesberg. Om vi skulle tillåta en gruva i Grängesberg så innebär det att Spendrups och GIA måste flytta, om de då flyttar två eller 40 mil får vi ingen kontroll på. Vi vill inte riskera detta. Det vore naivt att ens tänka tanken att tillåta en återstart av gruvan, säger kommunalrådet Maria Pettersson (s) som tycker att det finna många osäkerhetsfaktorer när det gäller idéerna om järnmalmsexport.

– Nu har vi inte kunskap i kommunen om gruvan. Men Per Aronsson som var SSAB-gruvans geolog har kunskap och säger at tideen är döfödd. Det ska vi ta till oss.

Hon konstaterar att priserna på malmen bara för några år sedan var så låga att ingen ens tänkte på en järnmalmsgruva igen och om priserna står sig i tio år till vet ingen. Ingen vet heller om Kina och Indien löser sitt järnmalmsbehov på annat sätt.

– Men jag har också har haft kontakter med Archelon Mineral och Lennart Granqvist. När det gäller Blötberget har vi ingenting emot att man undersöker möjligheterna att återstarta gruvan. Där ser vi inga bekymmer men chansen är 50-50 på att det går, det är jättemånga om och men. Men det tar tre fyra år innan de utrett Blötberget. Blötberget är oproblematiskt ur samhällsynvinkel liksom Håksberg. Gruvor i Håksberg och Blötberget skulle inte störa det minsta, säger kommunalrådet Maria Pettersson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons