Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill köpa skolan": Håksberg kan få friskola

Ett friskolebolag är intresserat av att ta över Håksbergs skola.
MP har ännu inte tagit ställning i frågan, men säger att man inte vill motarbeta friskolor.

Annons

Håksbergs skola kan bi friskola från hösten 2018 – om kommunen går med på att sälja eller hyra ut fastigheten.

Det säger Fredrik Ahlgren som tillsammans med sin fru Åsa Ahlgren äger och driver Olympicaskolan med verksamhet i Hedemora och Skålö i Vansbro kommun.

De tog över Olympicaskolan den 1 september efter att friskolan byggts upp och drivits av Lillemor Gunnarsson i 16 år.

INGVAR HENRIKSSON: Därför vill vi i S inte ha friskolor i Ludvika

TV-DEBATT: Hur ska vi ha det med friskolor och privata vårdcentraler?

LILLEMOR GUNNARSSON: Därför valde jag som S-politiker att starta friskola

Fredrik Ahlgren berättar att föräldrar i Håksberg tog kontakt med Olympicaskolan redan i våras. Nu i höst har Fredrik Ahlgren besökt Håksberg, träffat föräldrar och inspekterat lokalerna.

– Lokalerna är i jättefint skick och väldigt funktionsdugliga som jag bedömer det och dessutom är det en fin tomt.

I samband med besöket i Håksberg träffade han politikerna Lotta Wedman (MP), Hanna Lindgren (S) och Håge Persson (M). Ahlgren fick, som han säger, en känsla av att allianspartierna är mer positiva till Olympicaskolans initiativ.

– De i majoriteten verkar mer avvaktande och Hanna Lindgren uttryckte att om vi får ta över i Håksberg så skulle det gå stick i stäv med kommunens skolutredning där man ju har bestämt att lägga ner Håksbergs skola (vid vårterminens slut 2018).

– Jag har också varit i kontakt med samhällsbyggnadsnämnden i Ludvika och blivit lovad ett besked senast 31 december om kommunen går med på att vi får hyra eller köpa fastigheten i Håksberg. Får vi ett besked senast vid årsskiftet så har vi möjlighet att hinna lämna in en ansökan till Skolinspektionen senast den 31 januari. Hinner vi det och får tillstånd så kan friskolan öppnas till höstterminen 2018.

Fredrik Ahlgren berättar att han och makan tänker fortsätta driva Olympicaskolan i Lillemor Gunnarssons anda. Det innebär att vinstutdelning i princip inte förekommer utan att man lägger pengarna på hög personaltäthet och förutom lärarpersonal ser till att ha till exempel vaktmästare och eget kök.

– Vi följer naturligtvis skollagen och läroplanen men har en del profilfrågor där en 'sund själ i en sund kropp' är viktigt. Vi vill att eleverna är ute på rasterna och vi har mer idrottslektioner än vad som behöver ingå i schemat.

Olympicaskolan har också regler om etik och moral som kanske är mer uttalade än i kommunala skolor. Man betonar allas lika värde, att ingen pratar illa om någon annan och att svordomar i skolan inte är tillåtna.

– Vi har inte på oss ytterkläder inomhus, vare sig jackor eller mössor. Och mobiltelefonen får eleverna lämna i från sig på morgonen och får tillbaka när de går hem. Vi vill som sagt att barnen är ute på rasterna och inte blir fångade av elektroniken.

Olympicaskolan skulle gärna också driva förskolan i Håksberg men i det fallet låter det redan bestämt från kommunen att inviten kommer att avvisas.

– De har sagt att de inte har några planer på att lägga ner förskolan. Men när det gäller skolan så vore ju det bästa för oss om vi får köpa den. Det vore väl också bra för kommunen om de blir av med en fastighet som de inte vill ha.

Åsa Wikberg (MP) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och uppger att frågan om Håksbergs skola kommer upp på nämndens möte den 19 december.

Bedömer du förfrågan som intressant?

– Jag har inte hunnit ta ställning.

Men annars brukar väl Miljöpartiet vara positivt inställt till friskolor?

– Ja, vi har inte sagt att vi vill motarbeta friskolor.

Men i Håksbergsfallet låter du tveksam?

– Nej, jag är inte tveksam. Det är bara det att vi inte har hunnit snacka igenom frågan internt, svarar Åsa Wikberg.

Fredrik Ahlgren nämner slutligen att han helt nyligen fått samtal från föräldrar i Saxdalen som ställt frågan om Olympicaskolan skulle kunna tänka sig att driva friskola i Saxdalen.

– Det har vi ju inte alls undersökt något närmare så i det fallet är det väl tveksamt om vi skulle hinna med att lämna in ansökan till Skolinspektionen före 31 januari.

Håksbergs skola har genom åren hotats av nedläggning vid flera tilfällen. Så här såg det ut hösten 2002 när dåtidens elever demonstrerade och kämpade för sin skola.

Mer läsning

Annons