Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen och Åkdon och termos är på gång

Framåt torsdagen väntas något som liknar försommarvärme anlända till Västerbergslagen – och på torsdag kväll är det säsongspremiär för Åkdon och termos i Räfsnäs.

Annons

Massor av fordon och folk brukar samlas i Räfsnäs vid Åkdon och termos. På torsdag den 18 maj mellan klockan 18 och 20 är det säsongspremiär. Enda villkoret för deltagande fordon är att de måste vara minst 30 år gamla. Här en bild från juli 2015.

– Det blir spännande. Man hoppas ju alltid att det ska dyka upp något nytt fordon som inte har varit med tidigare, säger Kalle Dahlin i arrangerande Ludvika Classic Wheels Club.

Han berättar att det här blir åttonde eller nionde året i rad som klubben arrangerar Åkdon och termos i Räfsnäs. Som vanligt blir det träffar tredje torsdagen i månaden.

– Men i år blir det inget i september, det är risk för att det kan vara kallt och ruggigt då och dessutom blir det mörkt tidigt. Så i år kör vi fyra gånger.

Som mest har cirka 380 fordon trängts på gräsmattorna vid det gamla ålderdomshemmet, som sedan länge fungerar som matställe och turistboende.

– För det mesta kommer det väl runt 250 fordon men vi kan ta emot upp till 350 utan att det blir för trångt, säger Kalle Dahlin och framhåller att klubben med 60-talet medlemmar genomför arrangemanget ideellt.

– Det här var ju ett koncept som började med i Leksand 2002 och en regel är att vi som arrangör inte får tjäna några pengar på det. Så när det gäller till exempel intäkterna från korvgrillningen så är det Peter (Karlsson, som driver Räfsnäs) som står för det. Visst är det lite synd att vi som klubb inte kan få några intäkter, men viktigast är att vi får arrangera de här träffarna. Det är roligt att träffas och umgås.

Mer läsning

Annons