Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargoro på Björkås

Om det är en och samma varg eller möjligen flera ur det så kallade Olsjö-reviret som varit synliga nära bebyggelsen på Björkås i Grängesberg ska DNA-analyser av insamlad spillning ge svar på.
Det analysbeskedet från Viltskadecenter i Grimsö kan bli avgörande för ett eventuellt beslut om skyddsjakt.

Annons

Den informationen lämnar Bert Eriksson på Länsstyrelsens naturvårdsenhet till tidningen efter att ha besökt Björkås för att pratat med oroliga ortsbor och försöka skaffa sig en bild av situationen.

– Det verkar som om det är en varg som varit markant nyfiken. Det kan vara en yngre individ som inte lärt sig var tryggheten finns och har en oskygg attityd, spekulerar Eriksson.

Förra året sköts Olsjö-revirets ledarhane och det kan enligt Bert Eriksson ha gjort att tiken haft svårt att skaffa mat till valparna, vilket kan ha lett till att någon eller några sökt sig närmare bebyggelse.

Flera vargobservationer har gjorts på Björkås och här har även spillning hittats, som ortsbon Katrin Karlsson samlat in och överlämnat till Bert Eriksson.

– Jag har åtta påsar med spillning som jag ska skicka iväg under dagen till Grimsö, upplyser Bert Eriksson.

Till detta ska läggas uppgifter om ett stort antal saknade katter, vilket av vissa kopplas till att varg varit synlig i området.

Om DNA-analysen ger vid handen att spillningsfynden på Björkås kommer från en och samma varg kan det föranleda ett övervägande om skyddsjakt.

Bert Eriksson konstaterar efter sitt besök på Björkås att det finns en oro med tanke på att skolan ligger nära skogen och att hundägare känner olust över att gå ut i skogen för att rasta sina hundar.

– Upptäcker man varg är vi angelägna om att få en direktrapport om det. Vi vill samla in så mycket fakta som möjligt, konstaterar Bert Eriksson, som uppger att både han och andra tjänstemän från Länsstyrelsen kommer att göra fler besök i området den närmaste tiden.

Mer läsning

Annons